Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Cukinia faszerowana mięsem



Cukinia faszerowana mięsem

Przepis na 1 kg potrawy

· Cukinia wydrążona z nasion– 600g

· Mięso mielone z szynki – 350g

· Woda – 50g

· Cebula – 50g

· Sól, pieprz mielony, zioła prowansalskie

· Oliwa – 10g

1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa mielonego

2. Cukinię przekrój wzdłuż na pół i wydrąż komorę nasienną łyżką

3. Mięso mielone przypraw do smaku i wyrabiaj dokładnie z wodą

4. Połówki cukinii wydrążone z nasion lekko posól i posyp ziołami prowansalskimi i napełnij farszem mięsnym

5. Cukinię włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą

6. Cukinię włóż do nagrzanego piekarnika 220st i piecz 30 min