Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Dietetyczny bigos



Dietetyczny bigos – 1 kg potrawy

· kapusta kiszona - 0,5 kg

· kapusta biała - 0,5 kg

· grzyby suszone - 2 dag

· cebula - 1 duża

· śliwki suszone - 10 dag

· olej rzepakowy - 2 łyżki

· majeranek, kminek mielony, pieprz ziołowy, liść laurowy, cukier


1. Kapustę kiszoną zalej 1 szkl. wody i gotuj na małym ogniu z przyprawami do miękkości

2. Grzyby suszone namocz w zimnej wodzie przez 0,5 godziny, a potem ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły

3. Śliwki suszone pokrój w paski i dodaj do kapusty kiszonej

4. Kapustę białą poszatkuj, zalej 1 szkl. wody i gotuj z przyprawami aż będzie al dente

5. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju i dodaj do kapusty białej

6. Ugotowane grzyby pokrój w paski i dodaj do ugotowanej kapusty kiszonej razem z 1 szklanką wywaru, w którym się gotowały

7. Wszystkie składniki połącz w jednym garnku, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 10 minut

Poradnia Dietetyczna Warszawa
Aleje Jerozolimskie 49
lokal 32 (klatka III, piętro 3.)

Poradnia Dietetyczna Łódź
ul. Rzgowska 170
gabinet 100 (piętro 1.)

Stworzone przez: yanooshjagiello@gmail.com