Poradnia Dietetyczna Warszawa
Aleje Jerozolimskie 49
lokal 32 (klatka III, piętro 3.)

Poradnia Dietetyczna Łódź
ul. Rzgowska 170
gabinet 100 (piętro 1.)

Stworzone przez: yanooshjagiello@gmail.com

Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Dietetyk niezbędny w odchudzaniu



Dietetyk niezbędny w odchudzaniu


Odchudzanie bez głodu i efektu jo-jo

Dla osób z nadwagą lub otyłych odchudzanie z dietetykiem to optymalny sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów. Doświadczony dietetyk obejmie profesjonalną opieką dietetyczną swoich pacjentów i pomoże im osiągnąć upragniony cel. Zaproponuje racjonalne i bezpieczne dla zdrowia odchudzanie poprzez skorzystanie ze zbilansowanej diety ubogoenergetycznej (odchudzającej). Dodatkowo dla osób z różnymi towarzyszącymi problemami zdrowotnymi dobierze tzw. dietę zespoloną, czyli dietę uwzględniającą wszystkie potrzeby zdrowotne i żywieniowe pacjenta.


Zalety opieki dietetycznej podczas odchudzania:

  • spadek masy ciała średnio w tempie 2 – 4 kg/miesiąc (u osób z BMI>40 nawet 10 kg);

  • chudnięcie na stałe bez efektu jojo;

  • nie odczuwanie głodu w trakcie stosowania diety;

  • korzystanie z indywidualnych jadłospisów uwzględniających upodobania pacjenta;

  • kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych;

  • odkrycie tajemnic szczupłej sylwetki;

  • kontrola efektów odchudzania;

  • motywacja i wsparcie w krytycznych momentach.


I wizyta u doświadczonego dietetyka obejmuj

  • wywiad żywieniowy, który pozwoli ustalić przyczynę nadwagi lub otyłości;

  • pomiar BMI i WHR i omówienie wyników;

  • pomiar zawartości tłuszczu, mięśni, wody, masy kostnej w organizmie i omówienie wyników;

  • wskazanie błędów żywieniowych;ustalenie czynników ryzyka;

  • wskazówki do zmian w codziennym menu;

  • zaproponowanie zbilansowanej diety odchudzającej lub tzw. diety zespolonej;

  • wykaz produktów i potraw dozwolonych i zabronionych w diecie odchudzającej;

  • wykaz zaleceń i ograniczeń podczas stosowania diety;

  • schemat żywienia w diecie odchudzającej;

  • stała możliwość konsultacji mailowych lub telefonicznych;

  • możliwość zamówienia diety indywidualnej uwzględniającej potrzeby żywieniowe pacjenta, rytm dnia, przyzwyczajenia, itp.

Najskuteczniejsza strategia leczenia dietetycznego otyłości zakłada częste, indywidualne kontakty z pacjentem, zwłaszcza przez pierwsze 3-12 miesięcy terapii w zależności, czy mamy do czynienia z nadwagą, czy otyłością. Optymalne są spotkania 1 raz w miesiącu, aby na bieżąco monitorować, reagować i wspierać pacjenta w redukcji i utrzymaniu masy ciała. Podczas odchudzania zalecane są zatem comiesięczne wizyty kontrolne, które dodatkowo podtrzymują motywację do wprowadzenia dalszych zmian w sposobie żywienia.


Wizyta kontrolna:

  • kontrola efektów odchudzania – pomiary antropometryczne oraz BMI i WHR;

  • analiza codziennego menu;

  • wskazanie ewentualnych błędów żywieniowych i ich korekta;

  • propozycja diety na kolejny etap odchudzania;

  • odpowiedzi na nurtujące pacjenta pytania.


Po osiągnięciu satysfakcjonującej masy ciała pacjent powinien skorzystać z wizyty u dietetyka, aby dowiedzieć się, jak ustabilizować i utrwalić wagę, aby po zakończeniu diety nie pojawił się efekt jo-jo.


Ostatnia wizyta – stabilizująca i utrwalająca wagę:

  • pomiary antropometryczne oraz BMI i WHR;

  • zalecenia dotyczące racjonalnego żywienia;

  • wykaz produktów i potraw zalecanych i przeciwwskazanych w racjonalnym żywieniu;

  • możliwość zamówienia diety indywidualnej w racjonalnym żywieniu.


Maria Jagiełło – dietetyk Warszawa, dietetyk Łódź