Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Galaretka drobiowa



Galaretka drobiowa – 1 kg potrawy

· Udka kurczaka bez kości – 500g

· Włoszczyzna – 250g

· Woda – 0,5 l

· Żelatyna – 20g

· Zielona pietruszka - 0,5 pęczka

· Groszek zielony – 50g

· Przyprawy: sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty


1. Umyj udka kurczaka i ściągnij z nich skórę

2. Włoszczyznę umyj i obierz ze skóry

3. Zagotuj wodę w garnku, do wrzątku włóż mięso, włoszczyznę i przyprawy

4. Całość gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 40 minut

5. Groszek zielony ugotuj we wrzącej osolonej wodzie bez przykrycia al. Dente

6. Po 40 minutach z wywaru wyjmij warzywa i mięso, przelej go przez gęste sito

7. Do klarownego gorącego wywaru dodaj żelatynę, dokładnie wymieszaj, aby się rozpuściła

8. Wywar z żelatyną wstaw do naczynia z zimną wodą, aby jak najszybciej ostygł

9. Kiedy ostygnie wstaw go do lodówki

10. Mięso pokrój w kostkę

11. Marchew pokrój w plastry lub półplastry

12. Do filiżanek wkładaj kolejno: liście pietruszki, mięso, marchewkę, groszek

13. Kiedy galareta w lodówce zacznie się zestalać, wylej ją na składniki w filiżankach

14. Tymbaliki schowaj do lodówki do całkowitego zestalenia

15. Przed podaniem należy wyjąć je z filiżanek i podawać do góry dnem

Poradnia Dietetyczna Warszawa
Aleje Jerozolimskie 49
lokal 32 (klatka III, piętro 3.)

Poradnia Dietetyczna Łódź
ul. Rzgowska 170
gabinet 100 (piętro 1.)

Stworzone przez: yanooshjagiello@gmail.com