Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Gołąbki pieczone



Gołąbki pieczone - 1 kg potrawy

  • kapusta włoska - 1 główka

  • mięso mielone z łopatki wieprzowej - 500g

  • ryż - 100g

  • woda do gotowania ryżu - 100g

  • cebula - 100g

  • oliwa do cebuli - 2 łyżki

  • zielona pietruszka - 1 pęczek

  • sól, pieprz mielony, oregano, 1 ząbek czosnku

  • sok pomidorowy - 1 l

  1. kapustę włóż do garnka z gorącą wodą i powoli ją gotuj, co kilka minut zdejmuj za pomocą noża i widelca kolejne liście z główki i odkładaj do miski

  2. wodę na ryż zagotuj z solą i dodaj ryż. Gotuj powoli pod przykryciem aż do wchłonięcia wody przez ryż

  3. cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie

  4. pietruszkę pokrój drobno

  5. do mięsa mielonego dodaj przestudzony ryż, zeszkloną cebulę, zieleninę, dokładnie wymieszaj i przypraw solą i pieprzem

  6. na liście kapusty nakładaj 2 łyżki farszu i formuj gołąbki

  7. gołąbki przełóż do naczynia żaroodpornego lub blachy do pieczenia, zalej sokiem pomidorowym przyprawionym solą, oregano i posiekanym czosnkiem.

  8. gołąbki piecz 1 godzinę w piekarniku w temp. 200 st. C