Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Gulasz z czerwonej fasoli



Przepis na 1 kg potrawy

  • fasola czerwona ugotowana/konserwowa - 400g

  • kukurydza konserwowa - 100g

  • pomidory pelati- 300g

  • cebula - 100g

  • cukinia mała - 100g

  • seler naciowy - 100g

  • oliwa - 2 łyżki

  • sól, cząber, chili

  1. cebulę pokrój w półkrążki,

  2. łodygi selera naciowego pokrój w 0,5 cm kawałki

  3. cukinię pokrój w ćwierćplastry o grubości 0,5 cm

  4. w rondelku rozgrzej oliwę i przesmaż na niej cebulę do zeszklenia

  5. dodaj seler naciowy i chwilę przesmaż

  6. następnie dodaj pokrojoną cukinię i pomidory i duś pod przykryciem 5 min

  7. na koniec dodaj odsączoną fasolę i kukurydzę, przypraw solą, cząbrem i chili i dus pod przykryciem ok 2 min