Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Gulasz z szynki, fasoli i chorizo



Gulasz z szynki, fasoli i chorizo - 1 kg potrawy

  • szynka wieprzowa - 500g

  • cebula - 100g

  • oliwa - 2 łyżki

  • fasola Jaś - 100g

  • woda do namoczenia fasoli - 300g

  • kiełbasa chorizo - 100g

  • sok pomidorowy - 0,5 l

  • sól, kminek mielony, majeranek, papryka ostra i słodka

Sposób wykonania:


  1. fasolę zalej wrzącą wodą i odstaw do namoczenia do momentu aż ostygnie

  2. kiedy ostygnie gotuj fasolę pod przykryciem powoli (ok. 1 h)

  3. kiedy zmięknie dodaj trochę soli i ugotuj ją do miękkości 

  4. szynkę pokrój w kostkę, podsmaż na złoto na rozgrzanej oliwie w rondlu, podlej sokiem pomidorowym i duś pod przykryciem na małym ogniu

  5. w trakcie duszenia przypraw mięso zmielonym kminkiem, majerankiem i papryką

  6. cebulę pokrój w kostkę, zeszklij na oleju i dodaj do gulaszu

  7. nie dodawaj soli, kiełbasa chorizo może być bardzo słona!

  8. kiełbasę chorizo pokrój w plastry i dodaj do gulaszu po 1h duszenia mięsa

  9. kiełbasa powinna się dusić ok. 20 min

  10. na koniec do gulaszu dodaj ugotowaną fasolę

  11. przypraw gulasz ostatecznie do smaku