Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Kotlety z ciecierzycy pieczone



Kotlety z ciecierzycy pieczone - 1 kg potrawy

  • ciecierzyca ugotowana lub z puszki - 700g

  • jaja - 2 szt

  • bułka pszenna czerstwa - 50g

  • mleko - 100g

  • cebula - 100g

  • oliwa - 10g

  • sól, cząber, majeranek, kminek mielony, pieprz mielony

  1. ciecierzycę zblenduj blenderem lub rozgnieć widelcem

  2. bułkę czerstwą namocz w mleku

  3. cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie

  4. do rozgniecionej ciecierzycy dodaj surowe jajka, namoczoną bułkę w mleku, przesmażoną cebulę oraz przyprawy do smaku, całość dokładnie wymieszaj

  5. formuj kotlety rękoma lub za pomocą 2 łyżek

  6. rozgrzej piekarnik do 200st C

  7. na blasze do pieczenia rozłóż papier do pieczenia i układaj na nim uformowane kotlety

  8. kotlety piecz ok 20 min