Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Kotlety z ciecierzycy pieczone



Kotlety z ciecierzycy pieczone - 1 kg potrawy

  • ciecierzyca ugotowana lub z puszki - 700g

  • jaja - 2 szt

  • bułka pszenna czerstwa - 50g

  • mleko - 100g

  • cebula - 100g

  • oliwa - 10g

  • sól, cząber, majeranek, kminek mielony, pieprz mielony

  1. ciecierzycę zblenduj blenderem lub rozgnieć widelcem

  2. bułkę czerstwą namocz w mleku

  3. cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie

  4. do rozgniecionej ciecierzycy dodaj surowe jajka, namoczoną bułkę w mleku, przesmażoną cebulę oraz przyprawy do smaku, całość dokładnie wymieszaj

  5. formuj kotlety rękoma lub za pomocą 2 łyżek

  6. rozgrzej piekarnik do 200st C

  7. na blasze do pieczenia rozłóż papier do pieczenia i układaj na nim uformowane kotlety

  8. kotlety piecz ok 20 min

Poradnia Dietetyczna Warszawa
Aleje Jerozolimskie 49
lokal 32 (klatka III, piętro 3.)

Poradnia Dietetyczna Łódź
ul. Rzgowska 170
gabinet 100 (piętro 1.)

Stworzone przez: yanooshjagiello@gmail.com