Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Kotlety z mozzarellą



Kotlety faszerowane mozzarellą – 1 kg potrawy

· kotlety schabowe – 600g

· mozzarella light – 300g

· pomidory suszone z oliwy – 100g

· tymianek świeży, sól


1. kotlety schabowe rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą na 3-5 mm

2. przypraw je solą, świeżymi listkami tymianku i posmaruj oliwą z pomidorów

3. na połówce kotleta ułóż plaster mozzarelli, a na nim pomidory suszone

4. farsz przykryj drugą połową kotleta i lekko dociśnij

5. rozgrzej patelnię grillową lub teflonową i ułóż na niej uformowane kotlety

6. kiedy się zrumienią, odwróć na drugą stronę najlepiej używając łopatki i widelca

7. kotlety podawaj na gorąco, aby mozzarella była lekko upłynniona

Poradnia Dietetyczna Warszawa
Aleje Jerozolimskie 49
lokal 32 (klatka III, piętro 3.)

Poradnia Dietetyczna Łódź
ul. Rzgowska 170
gabinet 100 (piętro 1.)

Stworzone przez: yanooshjagiello@gmail.com