Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Młoda kapusta gotowana



Młoda kapusta gotowana – 1 kg potrawy

· Kapusta młoda – 2kg

· Koperek - 1 pęczek

· Szczypiorek – 1 pęczek

· Woda – 0,5 szklanki

· Olej rzepakowy – 3 łyżki

· Mąka razowa – 2 łyżki

· Przyprawy: sól, cukier, pieprz ziołowy,

· Ocet winny – 2 łyżki


Sposób wykonania:


1. Umyć kapustę i poszatkować

2. Umyć zieleninę i drobno pokroić

3. Do kapusty dodać wrzącą wodę, zieleninę i przyprawy, gotować ok. 15 minut niezbyt szczelnie przykryte pokrywą

4. Kiedy kapusta jest al. dente dodać ocet

5. Olej i mąkę przesmażyć chwilę na patelni i dodać do kapusty, wymieszać, zagotować

6. Podawać na gorąco z pieczywem lub ziemniakami gotowanymi

Poradnia Dietetyczna Warszawa
Aleje Jerozolimskie 49
lokal 32 (klatka III, piętro 3.)

Poradnia Dietetyczna Łódź
ul. Rzgowska 170
gabinet 100 (piętro 1.)

Stworzone przez: yanooshjagiello@gmail.com