Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Pasta z ciecierzycy



Pasta z ciecierzycy – 1 kg potrawy


· ciecierzyca - 0,3 kg

· cebula - 1 szt duża

· czosnek - 2 ząbki

· oliwa - 2 łyżki

· sól, majeranek, kumin


Sposób wykonania:


1. ciecierzycę zalej wrzącą wodą (3 x więcej wody niż nasion) i odczekaj ok. 1 godz. aż woda ostygnie

2. odlej wodę od moczenia i nasiona zalej świeżą wrząca wodą, aby były całkowicie ochłonięte

3. gotuj powoli pod przykryciem aż nasiona będą miękkie (1-1,5 godz.)

4. 10 minut przed końcem gotowania osól ciecierzycę

5. po ugotowaniu z ciecierzycy odlej wodę

6. cebulę pokrój w kostkę i na rozgrzanej oliwie na patelni zeszklij

7. pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek

8. cebulę i czosnek oraz majeranek i pieprz dodaj do ciecierzycy i dokładnie zmiksuj całość blenderem na gładką masę.

9. pastę ewentualnie dopraw solą

10. pasta jest idealna jako dodatek do pieczywa i grzanek

Poradnia Dietetyczna Warszawa
Aleje Jerozolimskie 49
lokal 32 (klatka III, piętro 3.)

Poradnia Dietetyczna Łódź
ul. Rzgowska 170
gabinet 100 (piętro 1.)

Stworzone przez: yanooshjagiello@gmail.com