Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym



Pulpety drobiowe – 1 kg w sosie pomidorowym

· mięso mielone z kurczaka - 0,8 kg

· jaja - 2 szt

· zielona pietruszka - 0,5 pęczka

· bułka tarta - 4 łyżki

· sól, cukier, pieprz mielony

· sok pomidorowy – 1 l

· czosnek - 4 ząbki

· oliwa - 2 łyżki


1. sok pomidorowy wlej do rondelka i wrzuć do niego posiekany czosnek

2. bułkę tartą zalej 0,5 szkl wody do namoczenia

3. do mięsa mielonego dodaj jaja, posiekaną zieleninę, bułkę tartą, sól i pieprz

4. masę dokładnie wyrabiaj

5. następnie formuj mokrymi rękoma małe pulpety

6. do wrzącego soku pomidorowego włóż pulpety i gotuj 10 minut pod przykryciem