Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Pulpety rybne



Pulpety rybne - przepis na 1kg potrawy

  • Filety z dorsza – 700g

  • Włoszczyzna krojona – 300g

  • Jaja – 2 szt

  • Przyprawy: sól, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy, tymianek

  • Woda na wywar – 1l

  • Ewentualnie bułka tarta


1. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić na grube kostki i gotować od wrzątku z przyprawami 40 minut

2. Filety opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na mniejsze kawałki

3. Włoszczyznę z wywaru ostudzić i zmielić razem z rybą

4. Zmieloną rybę z włoszczyzną dokładnie wyrobić z jajami, solą i tymiankiem (jeśli masa jest za rzadka, dodać 1-2 łyżki bułki tartej

5. Z masy formować mokrymi rękami kule 50g

6. Pulpety wkładać do wrzącego wywaru i gotować ok. 10 minut