Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Risotto z mięsem i warzywami



Risotto z mięsem i warzywami – 1 kg potrawy

· ryż - 1 szklanka

· bulion - 2 szklanki

· schab - 0,5 kg

· cebula - 1 szt duża

· papryka czerwona - 1 szt

· oliwa – 2 łyżki

· przecier pomidorowy - 2 łyżki

· zielona pietruszka – 1 pęczek

· sól, pieprz


Sposób wykonania:


1. W rondelku rozgrzej 1 łyżkę oliwy i przesmaż na niej ryż

2. Małymi porcjami dolewaj do ryżu bulion i na małym ogniu gotuj ryż aż będzie al. dente

3. Schab pokrój w małą kostkę i usmaż na patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy, przypraw solą i pieprzem

4. Do ugotowanego ryżu dodaj usmażone mięso

5. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy

6. Do cebuli dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż ok. 5 minut

7. Usmażone warzywa dodaj do ryżu i mięsa, wymieszaj, dodaj przecier pomidorowy i przyprawy, dokładnie wymieszaj

8. Risotto na wierzchu posyp pokrojoną pietruszką