Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Risotto z mięsem i warzywami



Risotto z mięsem i warzywami – 1 kg potrawy

· ryż - 1 szklanka

· bulion - 2 szklanki

· schab - 0,5 kg

· cebula - 1 szt duża

· papryka czerwona - 1 szt

· oliwa – 2 łyżki

· przecier pomidorowy - 2 łyżki

· zielona pietruszka – 1 pęczek

· sól, pieprz


Sposób wykonania:


1. W rondelku rozgrzej 1 łyżkę oliwy i przesmaż na niej ryż

2. Małymi porcjami dolewaj do ryżu bulion i na małym ogniu gotuj ryż aż będzie al. dente

3. Schab pokrój w małą kostkę i usmaż na patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy, przypraw solą i pieprzem

4. Do ugotowanego ryżu dodaj usmażone mięso

5. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy

6. Do cebuli dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż ok. 5 minut

7. Usmażone warzywa dodaj do ryżu i mięsa, wymieszaj, dodaj przecier pomidorowy i przyprawy, dokładnie wymieszaj

8. Risotto na wierzchu posyp pokrojoną pietruszką

Poradnia Dietetyczna Warszawa
Aleje Jerozolimskie 49
lokal 32 (klatka III, piętro 3.)

Poradnia Dietetyczna Łódź
ul. Rzgowska 170
gabinet 100 (piętro 1.)

Stworzone przez: yanooshjagiello@gmail.com