Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Risotto warzywne z kurczakiem

Przepis na 1 kg potrawy


  • ryż - 100g

  • wywar/woda - 300-400g

  • sól - 0,5 łyżeczki

  • pierś z kurczaka - 500g

  • por - 100g

  • marchew - 100g

  • seler - 100g

  • oliwa - 3 łyżki

  • zielona pietruszka - 0,5 pęczka

  • sól

  1. pora pokrój w półkrążki, seler i marchew zetrzyj na tarce z grubymi oczkami

  2. kurczaka pokrój w kostkę 1x1 cm

  3. w rondelku rozgrzej oliwę oliwę i dodaj ryż i chwilę przesmaż

  4. następnie dodaj pokrojonego kurczaka i warzywa, wymieszaj i chwilę podsmaż

  5. do rondelka zacznij dodawać wywar małymi porcjami (1 łyżka wazowa) i smaż risotto bez pokrywy

  6. w trakcie sprawdź smak, w razie potrzeby dodaj sól

  7. kiedy ryż będzie al dente, zakończ smażenie i dodaj pokrojoną pietruszkę