Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Roladki drobiowe ze szpinakiem



Roladki drobiowe ze szpinakiem – 1 kg potrawy

· Filet drobiowy podwójny – 0,5kg

· Szpinak mrożony – 0,5 kg

· Oliwa – 2 łyżki

· Czosnek – 3 ząbki

· Przyprawy: sól


Sposób wykonania:


1. Filet umyć, osuszyć, przeciąć nożem tak, aby powstały równe płaty mięsa

2. Filety pobić tłuczkiem na ok. 0,3-0,5 mm

3. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekany czosnek, chwilę go przesmażyć , dodać zamrożony szpinak

4. Szpinak smażyć na patelni aż się rozmrozi i wyparuje z niego woda, doprawić do smaku solą

5. Szpinak podzielić na 4 części i rozsmarować równo na posolonych filetach

6. Zawinąć mięso w kształcie roladek, ostatecznie uformować kształt mokrymi rękami

7. Roladki zawinąć w folię spożywczą i dokładnie zakręcić końcówki tak, aby powstały 4 wałeczki

8. Zawinięte w folie roladki gotować na parze przez 30 minut

9. Podawać na gorąco, najlepiej z sosem pomidorowym śródziemnomorskim

Poradnia Dietetyczna Warszawa
Aleje Jerozolimskie 49
lokal 32 (klatka III, piętro 3.)

Poradnia Dietetyczna Łódź
ul. Rzgowska 170
gabinet 100 (piętro 1.)

Stworzone przez: yanooshjagiello@gmail.com