Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Roladki schabowe z pieczarkami


Roladki schabowe z pieczarkami – 1 kg potrawy

Surowce:

· schab b/k - 0,5 kg

· pieczarki - 0,4 kg

· cebula – 0,05kg

· olej - 2 łyżki

· ser żółty – 0,05kg

· zielona pietruszka - 1 pęczek

· przyprawy: sól, pieprz czarny


Sposób wykonania:


1. cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić z dodatkiem oleju na patelni

2. pieczarki umyć, pokroić w kostkę, dodać do zeszklonej cebuli i smażyć często mieszając do odparowania płynu

3. przyprawić delikatnie solą i pieprzem, zdjąć z ognia

4. schab pokroić w cienkie plastry (max 1 cm), pobić tłuczkiem na 3-5 mm przykrywając je folią spożywczą podczas pobijania

5. zieloną pietruszkę umyć, osuszyć i pokroić, dodać do pieczarek

6. ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i dodać do wystudzonych pieczarek, dokładnie wymieszać

7. na płaty mięsa nakładać po 1 łyżce farszu i rolować mięso bez zakładek w kształcie wrzecionek

8. roladki na wierzchu należy lekko posolić i zawijać w folię spożywczą tak, jak duże cukierki (koniecznie trzeba zawinąć dokładnie końcówki)

9. zafoliowane roladki ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować 20 minut (zamiast garnka na parze można użyć zwykły garnek, durszlak i pokrywę)

10. po ugotowaniu należy odwinąć z folii, przekroić po skosie i podawać na gorąco

Poradnia Dietetyczna Warszawa
Aleje Jerozolimskie 49
lokal 32 (klatka III, piętro 3.)

Poradnia Dietetyczna Łódź
ul. Rzgowska 170
gabinet 100 (piętro 1.)

Stworzone przez: yanooshjagiello@gmail.com