Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Rosół i sztuka mięsa



Rosół i sztuka mięsa

· Woda 2 l

· Wołowina chuda b/k - 0,5 kg

· Włoszczyzna – 1 pęczek

· Sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach,

· Cebula – 1 szt

· Zielona pietruszka – 1 pęczek


Sposób wykonania:


1. Zagotuj wodę w garnku i włóż do niej mięso, gotuj powoli pod przykryciem

2. Po 1 godz. gotowania dodaj do mięsa włoszczyznę, łodygi zielonej pietruszki, sól, przyprawy oraz przypieczoną na palniku gazowym cebulę (można ją też przypiec na suchej patelni)

3. Rosół gotuj powoli jeszcze ok. 1 godz

4. Po ugotowaniu rosół należy przecedzić przez sito i można go jeść z makaronem lub ryżem.

5. Mięso należy pokroić w plastry w poprzek włókien – bardzo dobrze smakuje z chrzanem lub ćwikłą, można je też wykorzystać do 2 dania i zjeść z ziemniakami i surówką.

6. Włoszczyznę z rosołu możesz wykorzystać do sałatki jarzynowej

Poradnia Dietetyczna Warszawa
Aleje Jerozolimskie 49
lokal 32 (klatka III, piętro 3.)

Poradnia Dietetyczna Łódź
ul. Rzgowska 170
gabinet 100 (piętro 1.)

Stworzone przez: yanooshjagiello@gmail.com