Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Rosół i wołowina gotowana



Rosół i wołowina gotowana - 2 l zupy i 1 kg mięsa

  • Woda 2,5 l

  • Wołowina chuda b/k - 1,5 kg

  • Włoszczyzna – 1 pęczek

  • Sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach,

  • Cebula – 1 szt

  • Zielona pietruszka – 1 pęczek


1. Zagotuj wodę w garnku i włóż do niej mięso, gotuj powoli pod przykryciem

2. Po 1 godz. gotowania dodaj do mięsa włoszczyznę, łodygi zielonej pietruszki, sól, przyprawy oraz przypieczoną na palniku gazowym cebulę (można ją też przypiec na suchej patelni)

3. Rosół gotuj powoli jeszcze ok. 1 godz

4. Po ugotowaniu rosół należy przecedzić przez sito i można go jeść z makaronem lub ryżem.

5. Mięso należy pokroić w plastry w poprzek włókien – bardzo dobrze smakuje z chrzanem lub ćwikłą, można je też wykorzystać do 2 dania i zjeść z ziemniakami i surówką.

6. Włoszczyznę z rosołu możesz wykorzystać do sałatki jarzynowej