Poradnia Dietetyczna Warszawa
Aleje Jerozolimskie 49
lokal 32 (klatka III, piętro 3.)

Poradnia Dietetyczna Łódź
ul. Rzgowska 170
gabinet 100 (piętro 1.)

Stworzone przez: yanooshjagiello@gmail.com

Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Ryż po tajsku z krewetkami i mango



Ryż po tajsku z krewetkami i mango – 1 kg potrawy

· Krewetki – 400g

· Ryż jaśminowy - 100g

· Woda do gotowania ryżu – 200g

· Mango – 300g

· Pasta curry – 1 łyżeczka

· Cebula szalotka – 100g

· Olej kokosowy – 1 łyżka

· Sos rybny – 1 łyżka

· Sok z cytryny – 2 łyżki

· Kolendra, szczypiorek, papryczka chili

  1. Ryż jaśminowy ugotować od wrzącej wody z dodatkiem soli. Po ugotowaniu przepłukać, odsączyć i wyłożyć cienką warstwą na tacę i odłożyć bez przykrycia na około 1 godzinę lub dłużej jeśli mamy czas.

  2. Mango obrać i pokroić na podłużne kawałki. Krewetki oczyścić (z ogonków, pancerzy i jelit).

  3. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w woku lub dużej patelni.

  4. Dodać pastę oraz krewetki i mieszając smażyć przez ok. 1 minutę.

  5. Dodać mango i chwilę razem podsmażyć.

  6. Dodać ryż i wymieszać. Smażyć przez ok. 2 minuty mieszając.

  7. Skropić sosem rybnym i sokiem z cytryny. Wymieszać i chwilę podsmażyć.

  8. Na koniec wymieszać ze szczypiorkiem, posiekaną papryczką chili i połową kolendry. Wyłożyć do miseczek i posypać resztą kolendry.