Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Sałatka śledziowa



Sałatka śledziowa – 1 kg potrawy

· Śledzie matyjasy – 0,3kg

· Ziemniaki – 0,3 kg

· Ogórek kiszony – 0,2 kg

· Jabłko – 0,2 kg

· Cebula – 1szt mała

· Zielona pietruszka – 1 pęczek

· Oliwa – 1 łyżka


Sposób wykonania:

1. Śledzie moczyć w mleku przez 2 godziny, opłukać, osączyć

2. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w kostkę 1cmx1cm

3. Ogórek kiszony pokroić w kostkę

4. Jabłko umyć, pokroić w kostkę, wymieszać z ogórkiem kiszonym

5. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę

6. Śledzie pokroić w poprzek w paski szerokości 0,5cm

7. Pietruszkę opłukać, osuszyć, pokroić

8. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z oliwą, nie przyprawiać!

Poradnia Dietetyczna Warszawa
Aleje Jerozolimskie 49
lokal 32 (klatka III, piętro 3.)

Poradnia Dietetyczna Łódź
ul. Rzgowska 170
gabinet 100 (piętro 1.)

Stworzone przez: yanooshjagiello@gmail.com