Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Sałatka grecka



Sałatka grecka – 1 kg potrawy


· Pomidory – 0,2kg

· Ogórki – 0,2kg

· Papryka – 0,2kg

· Cebula – 1 szt średnia

· Ser feta light – 20 dag

· Oliwki czarne – 20 szt

· Sos winegret: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu winnego, sól


Sposób wykonania:


1. Ogórki ze skorą pokrój w półplastry

2. Pomidory pokrój w ćwiartki lub ósemki

3. Paprykę pokrój w kostkę 1,5 cm x 1,5 cm

4. Cebulę pokrój w piórka lub półkrążki

5. Ser feta pokrój w kostkę 1 cm x 1 cm

6. Oliwki przekrój na pół

7. Wymieszaj dokładnie składniki sosu winegret

8. Warzywa rozsyp warstwami na dużym półmisku lub talerzu

9. Na wierzchu rozsyp ser i oliwki

10. Sałatkę polej sosem vinegret

Poradnia Dietetyczna Warszawa
Aleje Jerozolimskie 49
lokal 32 (klatka III, piętro 3.)

Poradnia Dietetyczna Łódź
ul. Rzgowska 170
gabinet 100 (piętro 1.)

Stworzone przez: yanooshjagiello@gmail.com