Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Sałatka wiosenna



Sałatka wiosenna - 1 kg potrawy


· Sałata liściasta – 1 szt

· Jaja – 5 szt

· Rzodkiewki – 1 pęczek

· Pomidory – 0,25 kg

· Papryka czerwona – 1 szt

· Szczypiorek – 1 pęczek

· Ogórek – 0,25 kg

· Sos: jogurt naturalny -0,15l, majonez – 1 łyżka, sól, cukier


Sposób wykonania:

1. Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz

2. Sałatę porwij w palcach i rozłóż na półmisku

3. Jaja umyj, ugotuj na twardo, zalej zimną wodą

4. Ostudzone jaja obierz ze skorupy i pokrój w ćwiartki, poukładaj na liściach sałaty

5. Pomidory pokrój w ósemki i poukładaj na półmisku

6. Paprykę pokrój w kostkę i rozsyp na pozostałych składnikach na półmisku

7. Ogórek pokrój na ćwierćplastry i również rozsyp na półmisku

8. Przygotuj sos z jogurtu i majonezu, przypraw go solą i cukrem, polej nim sałatkę

9. Na sos rozsyp pokrojony szczypiorek i pokrojoną w ćwierćplastry rzodkiewkę.

Poradnia Dietetyczna Warszawa
Aleje Jerozolimskie 49
lokal 32 (klatka III, piętro 3.)

Poradnia Dietetyczna Łódź
ul. Rzgowska 170
gabinet 100 (piętro 1.)

Stworzone przez: yanooshjagiello@gmail.com