Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Sałatka z bakłażana, papryki i fety


Przepis na 1 kg potrawy

  • bakłażan - 350g

  • papryka - 350g

  • feta light - 300g

  • natka pietuszki - 1/2 pęczka

  • oliwa - 2 łyżki

  • zioła dalmatyńskie - 1 łyżeczka

  1. bakłażana pokrój w plastry o gr 1cm, posól z obu stron i odstaw na 30 min

  2. paprykę pokrój w grubą kostkę, natkę pietruszki pokrój drobno, ser feta pkrój w kostkę

  3. na patelni dodaj oliwę i przesmaż na niej ok 3-4 min pokrojoną paprykę razem z ziołami dalmatyńskimi, następnie przełóż ją do miski

  4. z bakłażana ręcznikiem papierowym usuń rosę z obu stron

  5. bakłażana grilluj na patelni po smażeniu papryki z każdej strony po 2 min

  6. ugrillowanego bakłażana pokrój w kostkę

  7. wszystkie składniki sałatki wymieszaj