Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Sałatka z soczewicy



Sałatka z soczewicy – 1 kg potrawy

· Soczewica – 0,25 kg

· Woda do gotowania soczewicy – 0,25 l

· Kiełbasa szynkowa – 0,2 kg

· Ogórek kiszony – 0,25 kg

· Cebula – 0,05kg

· Zielona pietruszka – 0,5 pęczka

· Oliwa – 1 łyżka

· Sól, pieprz czarny


Sposób wykonania:

1. Soczewicę opłukać i ugotować w wodzie od wrzątku na al. Dente (0k. 20 minut) pod przykryciem z dodatkiem soli, odsączyć po ugotowaniu i ostudzić

2. Kiełbasę pokroić w małą kostkę

3. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę

4. Ogórek pokroić w małą kostkę

5. Zieloną pietruszkę opłukać, osuszyć, pokroić drobno

6. Wszystkie składniki wymieszać z dodatkiem oliwy, przyprawić do smaku

Poradnia Dietetyczna Warszawa
Aleje Jerozolimskie 49
lokal 32 (klatka III, piętro 3.)

Poradnia Dietetyczna Łódź
ul. Rzgowska 170
gabinet 100 (piętro 1.)

Stworzone przez: yanooshjagiello@gmail.com