Poradnia Dietetyczna Warszawa
Aleje Jerozolimskie 49
lokal 32 (klatka III, piętro 3.)

Poradnia Dietetyczna Łódź
ul. Rzgowska 170
gabinet 100 (piętro 1.)

Stworzone przez: yanooshjagiello@gmail.com

Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Sos bolognese



Sos bolognese – 1 kg potrawy

· Mięso mielone wołowe – 500g

· Seler naciowy – 200g

· Marchew – 200g

· Pomidory pelati – 200g

· Wino białe wytrawne – 100g

· Czosnek – 4 ząbki

· Oliwa – 2 łyżki

· Sól, oregano

1. Czosnek drobno posiekaj

2. Seler naciowy drobno pokrój

3. Marchew obierz i zetrzyj na tarce

4. W rondelku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej czosnek

5. Dodaj mięso mielone i przesmaż na dużym ogniu aż zrobi się szare

6. Dodaj do mięsa marchew, seler, pomidory i wino i duś na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min

7. W trakcie duszenia sos przypraw solą i oregano