Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Stewia - najsłodszy naturalny słodzik



Stewia – najsłodszy naturalny słodzik


Stewia to roślina z Ameryki Środkowej i Południowej. Zawiera glikozydy stewiolowe, które stanowią 4 – 20% suchej masy liści. Same liście stewii są słodsze od cukru ok 20-30 razy, zaś glikozydy stewiolowe mogą być słodsze nawet 300 razy.


Glikozydy stewiolowe są odporne na wysokie temperatury i nie ulegają fermentacji, dzięki czemu są wykorzystywane w przemyśle spożywczym do słodzenia: napojów, wyrobów piekarskich, przetworów, gum do żucia.

W roku 2011 Komisja Europejska oficjalnie uznała stewię jako dodatek do żywności i oznaczyła ją symbolem E 960.


Największą zaletą stewii jest jej bezkaloryczność. Glikozydy stewiolowe rozkładają się dopiero w jelicie grubym, zatem uwalniana wówczas glukoza nie wchłania się i zostaje wykorzystana przez bakterie jelitowe. Dodatkowo stewia ma zerowy indeks glikemiczny i oprócz tego, że nie podnosi glukozy we krwi, to dodatkowo ją obniża.

Przez to, że stewia nie ulega fermentacji, nie wywołuje również próchnicy. Dodatkowo jest często wykorzystywana jako dodatek smakowy do past do zębów.


Stewia wykazuje również działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz stymulujące układ odpornościowy.


Istnieją w sumie 154 rodzaje stewii, ale tylko dwa z nich charakteryzują się słodkim smakiem. Stosuje się je pod postacią świeżych lub suszonych liści, a także ekstraktów w formie tabletek, proszku lub płynu. Do gorących napojów najłatwiej wykorzystywać suszone liście stewii, które podczas zalewania wrzącą wodą powoli oddają swoją słodycz. Do napojów zimnych łatwiej wykorzystywać glikozydy stewiolowe w postaci proszku lub świeże liście, które jednak należy wcześniej rozmiażdżyć np. mudlerem.

Opracowanie: Maria Jagiełło – dietetyk Warszawa, dietetyk Łódź

Poradnia Dietetyczna Warszawa
Aleje Jerozolimskie 49
lokal 32 (klatka III, piętro 3.)

Poradnia Dietetyczna Łódź
ul. Rzgowska 170
gabinet 100 (piętro 1.)

Stworzone przez: yanooshjagiello@gmail.com