Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Warzywa duszone - leczo



Warzywa duszone (leczo) – 1 kg potrawy

· Cebula – 0,25kg

· Kabaczek – 0,25kg

· Cukinia – 0,25kg

· Papryka – 0,25kg

· Pomidory – 0,25kg

· Oliwa – 1 łyżka

· Przyprawy: sól, papryka słodka

· Zielona pietruszka – 1 pęczek


Sposób wykonania:


1. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w półkrążki

2. Kabaczek, cukinię umyć, przekroić wzdłuż na ćwiartki i wyciąć komorę nasienną, następnie pokroić w paski

3. Paprykę umyć i pokroić w paski

4. Pomidory umyć zalać wrzącą wodą na 10 sekund, obrać ze skóry, pokroić w grubą kostkę

5. Zieleninę umyć i drobno pokroić

6. W rondelku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, zeszklić

7. Do cebuli dodać warzywa i dusić pod przykryciem ok. 10 minut

8. Duszone warzywa przyprawić solą, papryką, dodać zieloną pietruszkę