Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Warzywa duszone - leczo



Warzywa duszone (leczo) – 1 kg potrawy

· Cebula – 0,25kg

· Kabaczek – 0,25kg

· Cukinia – 0,25kg

· Papryka – 0,25kg

· Pomidory – 0,25kg

· Oliwa – 1 łyżka

· Przyprawy: sól, papryka słodka

· Zielona pietruszka – 1 pęczek


Sposób wykonania:


1. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w półkrążki

2. Kabaczek, cukinię umyć, przekroić wzdłuż na ćwiartki i wyciąć komorę nasienną, następnie pokroić w paski

3. Paprykę umyć i pokroić w paski

4. Pomidory umyć zalać wrzącą wodą na 10 sekund, obrać ze skóry, pokroić w grubą kostkę

5. Zieleninę umyć i drobno pokroić

6. W rondelku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną cebulę, zeszklić

7. Do cebuli dodać warzywa i dusić pod przykryciem ok. 10 minut

8. Duszone warzywa przyprawić solą, papryką, dodać zieloną pietruszkę

Poradnia Dietetyczna Warszawa
Aleje Jerozolimskie 49
lokal 32 (klatka III, piętro 3.)

Poradnia Dietetyczna Łódź
ul. Rzgowska 170
gabinet 100 (piętro 1.)

Stworzone przez: yanooshjagiello@gmail.com