Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Wołowina duszona - bitki wołowe



Wołowina duszona - 1 kg potrawy

  • wołowina zrazowa - 1300g

  • cebula - 100g

  • oliwa - 4 łyżki

  • woda/wywar - 500g

  • sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy

  1. wołowinę pokrój w cienkie plastry w poprzek włókien i rozbij tłuczkiem od mięsa

  2. mięso wymieszaj z 2 łyżkami oliwy

  3. rozgrzej patelnię teflonową i zrumień mięso z każdej strony

  4. zrumienione mięso włóż do rondelka, zalej je wywarem lub wrzącą wodą, dodaj sól i przyprawy i duś pod przykryciem na małym ogniu

  5. cebulę pokrój w kostkę i zrumień na patelni na 2 łyżkach oliwy, a następnie dodaj do duszenia

  6. wołowinę należy dusić do miękkości ok 1,5-2 h