Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Wołowina po burgundzku



Wołowina po burgundzku – 1 kg potrawy

· rostbef – 1 kg

· cebula – 100g

· pieczarki – 250g

· oliwa – 4 łyżki

· czosnek – 4 ząbki

· koncentrat pomidorowy – 100g

· wino czerwone wytrawne – 100g

· sól, pieprz, zioła prowansalskie


1. wołowinę pokrój w drobną kostkę

2. w rondlu rozgrzej oliwę i dodaj pokrojoną wołowinę,

3. smaż do zrumienienia mieszając co chwila

4. dodaj sól, zioła i koncentrat pomidorowy

5. przykryj pokrywą i duś na małym ogniu 60 min

6. cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie na patelni

7. pieczarki przekrój na pół lub na ćwiartki w zależności od wielkości

8. po 60 min duszenia dodaj do wołowiny cebulę, pieczarki i wino

9. wszystkie składniki duś pod przykryciem ok. 30 minut

10. na koniec dodaj szczyptę zmielonego pieprzu oraz ewentualnie przypraw według potrzeby solą

Poradnia Dietetyczna Warszawa
Aleje Jerozolimskie 49
lokal 32 (klatka III, piętro 3.)

Poradnia Dietetyczna Łódź
ul. Rzgowska 170
gabinet 100 (piętro 1.)

Stworzone przez: yanooshjagiello@gmail.com