Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Wołowina po burgundzku



Wołowina po burgundzku – 1 kg potrawy

· rostbef – 1 kg

· cebula – 100g

· pieczarki – 250g

· oliwa – 4 łyżki

· czosnek – 4 ząbki

· koncentrat pomidorowy – 100g

· wino czerwone wytrawne – 100g

· sól, pieprz, zioła prowansalskie


1. wołowinę pokrój w drobną kostkę

2. w rondlu rozgrzej oliwę i dodaj pokrojoną wołowinę,

3. smaż do zrumienienia mieszając co chwila

4. dodaj sól, zioła i koncentrat pomidorowy

5. przykryj pokrywą i duś na małym ogniu 60 min

6. cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie na patelni

7. pieczarki przekrój na pół lub na ćwiartki w zależności od wielkości

8. po 60 min duszenia dodaj do wołowiny cebulę, pieczarki i wino

9. wszystkie składniki duś pod przykryciem ok. 30 minut

10. na koniec dodaj szczyptę zmielonego pieprzu oraz ewentualnie przypraw według potrzeby solą