Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Zapiekanka ryżowo-warzywno-mięsna



Zapiekanka ryżowo-warzywno-mięsna – 1 kg potrawy

· ryż basmati – 1 torebka

· schab b/k - 0,25 kg

· oliwa - 2 łyżki

· pomidory – 0,25 dag

· kukurydza konserwowa – 10 dag

· fasolka szparagowa - 25 dag

· zielona pietruszka - 0,5 pęczka

· sól, pieprz czarny mielony, bazylia suszona


Surowce na sos:

· jogurt naturalny - 0,2 l

· ser topiony ziołowy - 50g


Sposób wykonania:


1. ryż ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta

2. schab pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z solą i pieprzem, zrumień na oliwie

3. pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój na ćwiartki i wydrąż komorę nasienną, a następnie pokrój w kostkę

4. fasolkę szparagową ugotuj w osolonej wodzie al dente

5. zieloną pietruszkę drobno pokrój

6. ryż, kukurydzę, fasolkę, schab i pietruszkę wymieszaj wymieszaj z dodatkiem bazylii

7. wymieszaną masę wyłóż do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego

8. w rondelku zagotuj ser topiony i jogurt naturalny cały czas mieszając, aby powstał jednolity sos

9. gorącym sosem polej zapiekankę i wstaw do pieczenia w temp. 220 st. C przez 20 minut.

Poradnia Dietetyczna Warszawa
Aleje Jerozolimskie 49
lokal 32 (klatka III, piętro 3.)

Poradnia Dietetyczna Łódź
ul. Rzgowska 170
gabinet 100 (piętro 1.)

Stworzone przez: yanooshjagiello@gmail.com