Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Zapiekanka z makaronu i kurczaka



Zapiekanka z makaronu i kurczaka – 1 kg potrawy

· makaron z semoliny - 0,15 kg

· filet z kurczaka - 0,5 kg

· olej - 2 łyżki

· seler naciowy - 5 łodyg

· jogurt naturalny - 100g

· jaja – 1 szt

· ser gouda - 50g

· przyprawy: sól, curry


Sposób wykonania:


1. makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie

2. filet drobiowy pokrój w drobną kostkę, przypraw solą i curry, dodaj olej i wymieszaj dokładnie

3. kurczaka usmaż na rozgrzanej teflonowej patelni

4. liście selera oddziel od łodyg

5. łodygi selera pokrój drobno, wymieszaj z ugotowanym makaronem i kurczakiem, wyłóż do naczynia żaroodpornego

6. ser zetrzyj na drobnej tarce, liście selera drobno pokrój

7. jaja wymieszaj dokładnie z jogurtem, dodaj ser i liście selera, wymieszaj ponownie

8. sosem zalej zapiekankę i włóż do piekarnika

9. piecz w temp. 220 st przez 20 minut.

Poradnia Dietetyczna Warszawa
Aleje Jerozolimskie 49
lokal 32 (klatka III, piętro 3.)

Poradnia Dietetyczna Łódź
ul. Rzgowska 170
gabinet 100 (piętro 1.)

Stworzone przez: yanooshjagiello@gmail.com