Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Zupa krem z dyni



· dynia hokkaido – 0,5kg

· oliwa - 2 łyżki

· czosnek – 2 ząbki

· wywar jarski – 0,5 l

· mleczko kokosowe – 100g

· przyprawy - sól, kolendra, curry, gałka muszkatołowa, imbir

1. dynię przekrój na ćwiartki i wydrąż z niej za pomocą łyżki nasiona, a następnie pokrój ją w grubą kostkę

2. w garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i chwilę przesmaż

3. do czosnku dodaj pokrojoną dynię

4. dynię przesmaż ok. 5 minut, a następnie zalej wrzącym wywarem

5. dodaj sól i przyprawy, przykryj pokrywą i gotuj zupę na małym ogniu ok. 15-20 minut aż dynia będzie miękka

6. następnie zmiksuj składniki zupy blenderem na gładką konsystencję

7. na koniec dodaj do zupy mleczko kokosowe