Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Zupa krem z dyni



· dynia hokkaido – 0,5kg

· oliwa - 2 łyżki

· czosnek – 2 ząbki

· wywar jarski – 0,5 l

· mleczko kokosowe – 100g

· przyprawy - sól, kolendra, curry, gałka muszkatołowa, imbir

1. dynię przekrój na ćwiartki i wydrąż z niej za pomocą łyżki nasiona, a następnie pokrój ją w grubą kostkę

2. w garnku rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i chwilę przesmaż

3. do czosnku dodaj pokrojoną dynię

4. dynię przesmaż ok. 5 minut, a następnie zalej wrzącym wywarem

5. dodaj sól i przyprawy, przykryj pokrywą i gotuj zupę na małym ogniu ok. 15-20 minut aż dynia będzie miękka

6. następnie zmiksuj składniki zupy blenderem na gładką konsystencję

7. na koniec dodaj do zupy mleczko kokosowe

Poradnia Dietetyczna Warszawa
Aleje Jerozolimskie 49
lokal 32 (klatka III, piętro 3.)

Poradnia Dietetyczna Łódź
ul. Rzgowska 170
gabinet 100 (piętro 1.)

Stworzone przez: yanooshjagiello@gmail.com