Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Zupa krem z pomidorów



Zupa krem z pomidorów – 1 kg potrawy

· Włoszczyzna – 0,25kg

· Woda – 0,5 l

· Oliwa – 2 łyżki

· Pomidory – 0,25 kg

· Cebula – 1 mała

· Jogurt naturalny – 4 łyżki

· Koperek – 0,5 pęczka

· Przyprawy: sól, cukier, pieprz


Sposób wykonania:


1. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki

2. Zagotować wodę, dodać 1 łyżkę oliwy, włoszczyznę, sól, gotować wywar pod przykryciem na wolnym ogniu (świeżą włoszczyznę ok. 40 minut, mrożoną lub młodą ok. 10-20 minut)

3. Pomidory umyć, sparzyć przez 10 sekund wrzącą wodą, obrać ze skóry, pokroić w kostkę

4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie w rondelku, dodać pomidory

5. Pomidory smażyć bez przykrycia ok. 10 minut

6. Do wywaru dodać pomidory i zmiksować blenderem razem z włoszczyzną, przyprawić do smaku

7. Do zupy dodać koperek i jogurt naturalny

8. Podawać z grzankami dietetycznymi (bez tłuszczu)

Poradnia Dietetyczna Warszawa
Aleje Jerozolimskie 49
lokal 32 (klatka III, piętro 3.)

Poradnia Dietetyczna Łódź
ul. Rzgowska 170
gabinet 100 (piętro 1.)

Stworzone przez: yanooshjagiello@gmail.com