Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Zupa tajska



Zupa tajska – 1 kg potrawy + kurczak + makaron ryżowy

· Wywar drobiowy – 600g

· Olej kokosowy – 1 łyżeczka

· Czerwona pasta cuury – 1 łyżeczka

· Bakłażan – 200g

· Sos rybny – 1 łyżka

· Mleko kokosowe – 100g

· Cebula – 100g

· Cukier brązowy – 1 łyżeczka

· Przyprawa curry – 0,5 łyżeczki

· Sok z limonki, kolendra świeża


  1. W garnku na oleju chwilę podsmażać pastę curry (uważając aby się nie przypaliła).

  2. Następnie dodać pokrojony w kostkę filet z kurczaka i podsmażać co chwilę mieszając przez ok. 3 minuty.

  3. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i razem podsmażać ok. 1 minutę.

  4. Dodać pokrojonego w kostkę bakłażana (lub pokrojone pieczarki lub inne warzywo) i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 2 minuty.

  5. Dodać curry w proszku, cukier oraz sos rybny. Wymieszać i przez chwilę razem podgrzewać.

  6. Wlać gorący bulion i zagotować.

  7. Dodać mleko kokosowe, wymieszać je z zupą i odstawić z ognia. Podawać z pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulą, listkami świeżej kolendry oraz odrobiną soku z limonki.

WSKAZÓWKI

można kupić gotową pastę curry lub zrobić własną: 2 łyżeczki startego obranego imbiru + starty 1 ząbek czosnku + posiekana 1/2 papryczki chili, warto też dodać trawę cytrynową

Poradnia Dietetyczna Warszawa
Aleje Jerozolimskie 49
lokal 32 (klatka III, piętro 3.)

Poradnia Dietetyczna Łódź
ul. Rzgowska 170
gabinet 100 (piętro 1.)

Stworzone przez: yanooshjagiello@gmail.com