Czy wiesz, że...

...Warzywa, których pH jest powyżej 4,5 nie można pasteryzować, jeśli ich wcześniej nie zakwasisz, np. ogórki, papryka, patisony, cukinia, kabaczki, buraczki, seler, pietruszka, kapusta, grzyby. Stąd tak popularne przetwory, jak marynaty czy kiszonki.

  • Repka
  • Green Way
  • Fundacja Miłorząb

logo express

Home Czytelnia Dieta w miażdżycy

Dieta w miażdżycy

Miażdżyca jest chorobą ogólnoustrojową o licznych czynnikach etiologicznych i złożonej patogenezie. Jej charakterystyczną cechą jest ogniskowe gromadzenie się w ścianie tętnic cholesterolu, komórek mięśni gładkich, monocytów, limfocytów, tkanki włóknistej i soli wapnia. Powstająca zmiana, nazywana zmianą miażdżycową, doprowadza do zwężenia światła naczynia i upośledza przepływ krwi przez tętnicę, a ostatecznie odpowiada za niedokrwienie narządów i tkanek położonych za zmianą miażdżycową. Klinicznymi objawami miażdżycy są, m.in. niewydolność wieńcowa, zawał serca, udar mózgu i inne powikłania narządowe.

Zasada diety.

W profilaktyce i leczeniu miażdżycy należy stosować dietę ubogotłuszczową z ograniczeniem cukrów prostych i cholesterolu oraz zwiększeniem zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Niezbędna jest zmiana modelu żywienia.

Polega ona przede wszystkim na:
  • ograniczeniu spożycia tłuszczów ogółem do 15 – 30% energii ogółem;
  • ograniczeniu spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych do 6 – 7 % energii ogółem;
  • osiągnięciu i utrzymaniu spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na poziomie ok. 8% energii ogółem, w tym 6 – 7% energii ogółem powinny stanowić kwasy z rodziny n-6, a ok. 1% energii ogółem kwasy z rodziny n-3;
  • ograniczeniu spożycia cholesterolu do ilości poniżej 300mg/dzień, a u osób opornych na leczenie poniżej 200 mg/dzień;
  • kwasy tłuszczowe jednonienasycone powinny wnosić do diety 10 – 15% energii ogółem.

Białko ma niewielki wpływ na stężenie lipidów we krwi. Jednakże białku roślin strączkowych, zwłaszcza soi, przypisuje się właściwości hipolipemiczne. Zalecane spożycie białka w miażdżycy jest zgodne z zasadami żywienia ludzi zdrowych. Powinno ono stanowić10 – 15% wartości energetycznej diety, 55 – 75% energii ogółem powinny dostarczać węglowodany. W większości powinny to być węglowodany złożone, a spożycie cukrów wolnych nie powinno przekraczać 10% energii ogółem.

Ważną rolę w obniżaniu poziomu cholesterolu ogółem oraz cholesterolu frakcji LDL we krwi odgrywa błonnik pokarmowy. Jego dzienne spożycie powinno wynosić ok. 40 g i powinno być pokrywane z różnych źródeł, tj. warzyw, owoców, pieczywa z pełnego ziarna, gruboziarnistych kasz, nasion roślin strączkowych i orzechów.

 

Tabela 1. Występowanie cholesterolu (w mg) w 100 g niektórych produktów spożywczych.

 

Produkt spożywczy

Cholesterol

(mg/100 g)

Produkt spożywczy

Cholesterol

(mg/100 g)

Mózg

Jaja

Wątroba cielęca

Słonina

Wołowina

Masło

Sery żółte

Boczek gotowany

Cielęcina

baranina

2200

680

350

200

125

100-300

110

100

90

70

Śmietana 18%

Wieprzowina

Drób

Ryby

Majonez

Smalec

Mleko pełne

Mleko odtłuszczone

Ser biały

Produkty roślinne

70

60

60-90

35-60

50

40

15

0.3

0.1

bardzo małe ilości

 

W zapobieganiu miażdżycy duże znaczenie mają witaminy antyoksydacyjne, do których należą: wit. E, C oraz b-karoten, a także flawonoidy zawarte w warzywach, owocach, produktach zbożowych, herbacie, kawie, winie, piwie i orzechach. Pewne znaczenie w zapobieganiu miażdżycy mają także witaminy B6, B2, B12 i kwas foliowy. U osób z genetycznie uwarunkowaną obniżoną aktywnością enzymów biorących udział w przemianach homocysteiny pokrycie zapotrzebowania na te witaminy może zapobiegać nadmiernemu gromadzeniu tego aminokwasu we krwi.

Technologia sporządzania potraw

Potrawy należy sporządzać metodą gotowania w płynie lub na parze, smażenia i duszenia bez tłuszczu oraz pieczenia w folii. Zupy i sosy należy podprawiać zawiesiną z mąki i mleka lub wody. Można zagęszczać podprawą zacieraną sporządzoną z  mąki i oleju. Z drobiu należy zdejmować skórę, z mięs usuwać zewnętrzny tłuszcz.


Opracowanie: Maria Jagiełło - dietetyk Łódź

www.jadlospisy.pl

program„Uwaga! Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. W swojej przeglądarce możesz ustawić poziom ochrony przed plikami cookies, aż do ich całkowitego blokowania. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na zamieszczanie plików cookies w komputerze użytkownika.”