Czy wiesz, że...

...Mięso w trakcie smażenia przewracasz na drugą stronę, kiedy zauważysz na powierzchni sok komórkowy.

  • Repka
  • Green Way
  • Fundacja Miłorząb

logo express

Home Czytelnia Dieta w miażdżycy

Dieta w miażdżycy

Miażdżyca jest chorobą ogólnoustrojową o licznych czynnikach etiologicznych i złożonej patogenezie. Jej charakterystyczną cechą jest ogniskowe gromadzenie się w ścianie tętnic cholesterolu, komórek mięśni gładkich, monocytów, limfocytów, tkanki włóknistej i soli wapnia. Powstająca zmiana, nazywana zmianą miażdżycową, doprowadza do zwężenia światła naczynia i upośledza przepływ krwi przez tętnicę, a ostatecznie odpowiada za niedokrwienie narządów i tkanek położonych za zmianą miażdżycową. Klinicznymi objawami miażdżycy są, m.in. niewydolność wieńcowa, zawał serca, udar mózgu i inne powikłania narządowe.

Zasada diety.

W profilaktyce i leczeniu miażdżycy należy stosować dietę ubogotłuszczową z ograniczeniem cukrów prostych i cholesterolu oraz zwiększeniem zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Niezbędna jest zmiana modelu żywienia.

Polega ona przede wszystkim na:
  • ograniczeniu spożycia tłuszczów ogółem do 15 – 30% energii ogółem;
  • ograniczeniu spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych do 6 – 7 % energii ogółem;
  • osiągnięciu i utrzymaniu spożycia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych na poziomie ok. 8% energii ogółem, w tym 6 – 7% energii ogółem powinny stanowić kwasy z rodziny n-6, a ok. 1% energii ogółem kwasy z rodziny n-3;
  • ograniczeniu spożycia cholesterolu do ilości poniżej 300mg/dzień, a u osób opornych na leczenie poniżej 200 mg/dzień;
  • kwasy tłuszczowe jednonienasycone powinny wnosić do diety 10 – 15% energii ogółem.

Białko ma niewielki wpływ na stężenie lipidów we krwi. Jednakże białku roślin strączkowych, zwłaszcza soi, przypisuje się właściwości hipolipemiczne. Zalecane spożycie białka w miażdżycy jest zgodne z zasadami żywienia ludzi zdrowych. Powinno ono stanowić10 – 15% wartości energetycznej diety, 55 – 75% energii ogółem powinny dostarczać węglowodany. W większości powinny to być węglowodany złożone, a spożycie cukrów wolnych nie powinno przekraczać 10% energii ogółem.

Ważną rolę w obniżaniu poziomu cholesterolu ogółem oraz cholesterolu frakcji LDL we krwi odgrywa błonnik pokarmowy. Jego dzienne spożycie powinno wynosić ok. 40 g i powinno być pokrywane z różnych źródeł, tj. warzyw, owoców, pieczywa z pełnego ziarna, gruboziarnistych kasz, nasion roślin strączkowych i orzechów.

 

Tabela 1. Występowanie cholesterolu (w mg) w 100 g niektórych produktów spożywczych.

 

Produkt spożywczy

Cholesterol

(mg/100 g)

Produkt spożywczy

Cholesterol

(mg/100 g)

Mózg

Jaja

Wątroba cielęca

Słonina

Wołowina

Masło

Sery żółte

Boczek gotowany

Cielęcina

baranina

2200

680

350

200

125

100-300

110

100

90

70

Śmietana 18%

Wieprzowina

Drób

Ryby

Majonez

Smalec

Mleko pełne

Mleko odtłuszczone

Ser biały

Produkty roślinne

70

60

60-90

35-60

50

40

15

0.3

0.1

bardzo małe ilości

 

W zapobieganiu miażdżycy duże znaczenie mają witaminy antyoksydacyjne, do których należą: wit. E, C oraz b-karoten, a także flawonoidy zawarte w warzywach, owocach, produktach zbożowych, herbacie, kawie, winie, piwie i orzechach. Pewne znaczenie w zapobieganiu miażdżycy mają także witaminy B6, B2, B12 i kwas foliowy. U osób z genetycznie uwarunkowaną obniżoną aktywnością enzymów biorących udział w przemianach homocysteiny pokrycie zapotrzebowania na te witaminy może zapobiegać nadmiernemu gromadzeniu tego aminokwasu we krwi.

Technologia sporządzania potraw

Potrawy należy sporządzać metodą gotowania w płynie lub na parze, smażenia i duszenia bez tłuszczu oraz pieczenia w folii. Zupy i sosy należy podprawiać zawiesiną z mąki i mleka lub wody. Można zagęszczać podprawą zacieraną sporządzoną z  mąki i oleju. Z drobiu należy zdejmować skórę, z mięs usuwać zewnętrzny tłuszcz.


Opracowanie: Maria Jagiełło - dietetyk Łódź

www.jadlospisy.pl

program„Uwaga! Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. W swojej przeglądarce możesz ustawić poziom ochrony przed plikami cookies, aż do ich całkowitego blokowania. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na zamieszczanie plików cookies w komputerze użytkownika.”