Czy wiesz, że...

...Oleje dostępne w sklepach przeznaczone są do jednokrotnego użytku, tzn. po usmażeniu półproduktu należy je wylać, ponieważ zawierają już produkty rozkładu tłuszczów szkodliwe dla człowieka. Restauratorzy mają do dyspozycji tłuszcze wielokrotnego użytku, których parametry fizyczne dostosowane są do wielokrotnego podgrzewania. Są to jednak drogie tłuszcze, które opłaca się wykorzystywać tylko w restauracjach.

  • Repka
  • Green Way
  • Fundacja Miłorząb

logo express

Home Czytelnia Żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym

Żywienie dzieci i młodzieży w wieku szkolnym

Potrzeby żywieniowe dzieci i młodzieży w wieku szkolnym stanowią zagadnienie złożone, a zapotrzebowanie na energie i składniki pokarmowe nie jest jednoznacznie określone. Dzieci i młodzież w tym wieku zmieniają się w różny sposób. Zaznaczają się osobnicze cechy rozwojowe i różne tempo wzrastania. To właśnie rzutuje na ich potrzeby żywieniowe i może czynić je różnymi w zależności od rozwojowego kształtowania się dziecka.

Dzieci z klas I – III szkoły podstawowej charakteryzują się nieco wolniejszym tempem rozwoju fizycznego i wymagania żywieniowe tej grupy są zbliżone do grupy dzieci w wieku przedszkolnym, z tym, że potrzebują nieco więcej produktów białkowych i witaminowych, a wiec nieco więcej serów, chudego mięsa, warzyw i owoców.

Dzieci w wieku 10 – 12 lat rozwijają się intensywnie. Mają przyspieszony rozwój fizyczny, jak i umysłowy. Znacznie wyższe są dla nich dzienne normy na energię, składniki budulcowe i witaminy. U tych dzieci wstępujących w okres młodzieńczy zaznaczają się już wyraźne różnice zależne od płci, a dotyczące znacznie większego spożycia energii przez chłopców aniżeli przez dziewczynki. Niepamiętanie o tym i niespełnianie potrzeb żywieniowych, doprowadza do stale obserwowanego stanu niedożywienia wśród młodzieży. Dziewczęta często same doprowadzają się do stanu niedożywienia dążąc do smukłej, a w rezultacie – chudej sylwetki, zaś potrzeby żywieniowe chłopców często nie są pokrywane. Niektórzy z nich mimo to rosną, wykazując znaczne niedobory masy ciała, inni przyhamowują tempo wzrastania w wyniku niedożywienia, z którego rodzina nie zdaje sobie sprawy.

Dziewczęta w wieku 13 – 15 lat mają szczególnie wysokie zapotrzebowanie na produkty zawierające białko o wysokiej wartości biologicznej oraz wapń, a także na wszystkie produkty zawierające żelazo i witaminy. Ten okres życia jest bardzo ważny w ich rozwoju, następuje bardzo znaczny przyrost masy ciała i wzrostu.

Podobnie chłopcy w tym wieku bardzo szybko rosną i szybko powiększają masę ciała, choć ich rozwój przesuwa się na trochę dalszy okres w stosunku do rozwoju dziewcząt. Dzienna norma na wszystkie składniki odżywcze jest wysoka.

Odpowiedni posiłek spożyty przez dziecko nie tylko regeneruje zużytą energię, ale ma również wpływ na wyniki w nauce.

 

Dzienne zalecenia na energię i składniki pokarmowe 

 

Dzieci

7 – 9 lat

Dziewczęta

Chłopcy

10 –12 lat

13 – 15 lat

10 –12 lat

13 – 15 lat

Energia

kcal

1900-2100

2100

2200-2300

2500-2600

2700-3000

Białko

g

57-63

70

75

75

90-95

Tłuszcz

g

64-70

75

75-80

85-90

95-105

Węglowodany

g

275-300

285-300

310-320

360-370

375-420

 Opracowanie: Maria Jagiełło - dietetyk Łódź

www.jadlospisy.pl

 

program„Uwaga! Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. W swojej przeglądarce możesz ustawić poziom ochrony przed plikami cookies, aż do ich całkowitego blokowania. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na zamieszczanie plików cookies w komputerze użytkownika.”