Czy wiesz, że...

...Producenci często fałszują oliwę z oliwek, dodając do niej tańsze oleje. Łatwo to rozpoznać wstawiając oliwę do lodówki – w temperaturze poniżej 10 °C oliwa niesfałszowana mętnieje, a w temp. 4 °C już krzepnie.

  • Repka
  • Green Way
  • Trener osobisty
  • Fundacja Miłorząb
  • Fundacja Liberi

logo express

Home Czytelnia Podział produktów spożywczych na 12 grup

Podział produktów spożywczych na 12 grup

 

Wszystkie produkty spożywcze dostępne na rynku i wykorzystywane przez nas w codziennym żywieniu można podzielić na 12 grup. To podział, który uwzględnia pochodzenie surowców, ale również wartość odżywczą. Każda wyodrębniona grupa dostarcza znaczące ilości konkretnych składników pokarmowych, co przy znajomości potrzeb pokarmowych człowieka znacznie ułatwia komponowanie prawidłowo zestawionych posiłków.

Produkty spożywcze mają swój udział w gospodarce kwasowo - zasadowej organizmu. Jak zwykle w naturze najlepsza jest równowaga, dlatego wiedza nt. właściwości zakwaszających lub odkwaszających produktu jest bezcenna. Niestety w diecie statystycznego Polaka przeważają produkty zakwaszające i koniecznie należy to zmienić. Zakwaszony organizm daje objawy zmęczenia, utraty apetytu, bólów głowy, kłopotów z koncentracją, apatii oraz pogarsza się wygląd skóry, cery, włosów. Długotrwała kwasica sprzyja powstawaniu schorzeń skóry, nadciśnieniu, cukrzycy i kamicy nerkowej.

Może warto przeanalizować poniższą tabelę i zdobytą wiedzę wykorzystać w życiu codziennym.

Grupy produktów

Grupy produktów jako dobre źródło składników pokarmowych

Działanie na organizm

I

Produkty zbożowe

Białko roślinne, węglowodany, wapń, fosfor, żelazo, B1, B2, PP, błonnik

zakwaszające

II

Mleko i produkty mleczne

Białko, wapń, fosfor, A, B2

alkalizujące

III

Mięso wędliny, drób, ryby

Białko, tłuszcze, fosfor, żelazo, B2, PP

zakwaszające

IV

Jaja

Białko, tłuszcze, żelazo, A, B2

zakwaszające

V

Masło i śmietana

Tłuszcze, A

VI

Inne tłuszcze

Tłuszcze

VII

Ziemniaki

Węglowodany, C

alkalizujące

VIII

Warzywa i owoce bogate w wit. C

Wit. C, błonnik

alkalizujące

IX

Warzywa i owoce bogate w karoten

Karoten (prowitamina A), wit. C, błonnik

alkalizujące

X

Pozostałe warzywa i owoce

błonnik

alkalizujące

XI

Strączkowe suche

Białko roślinne, węglowodany, wapń, fosfor, żelazo, B1, B2, PP, błonnik

alkalizujące

XII

Cukier i słodycze

węglowodany

 Opracowanie: Maria Jagiełło - dietetyk Łódź

www.jadlospisy.pl

program„Uwaga! Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. W swojej przeglądarce możesz ustawić poziom ochrony przed plikami cookies, aż do ich całkowitego blokowania. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na zamieszczanie plików cookies w komputerze użytkownika.”