Czy wiesz, że...

... Masła nie można wykorzystywać do smażenia, bo już w temp. 130 °C zachodzi proces jego rozkładu i powstaje m.in. akroleina – związek rakotwórczy. Czyli na maśle można smażyć tylko jajecznicę, chyba że umiesz je klarować (usuwać substancje białkowe). Klarowane masło może być wykorzystywane, jak inne tłuszcze do smażenia.

  • Repka
  • Green Way
  • Fundacja Miłorząb

logo express

Home Czytelnia Niskokaloryczne drinki

Niskokaloryczne drinki

Napoje mieszane – drinki, na całym świecie nazywane są AMERICAN DRINKS, a nazwa ta obejmuje wszystkie kategorie, grupy, typy napojów mieszanych. Drinki mają całą rzeszę wielbicieli, przyciągając ich swoim wyglądem, smakiem i aromatem. Oddziałują na nas nie tylko walorami organoleptycznymi, ale również estetycznymi. Przyrządza się je z mieszaniny win, wódek, soków owocowych, syropów, wody mineralnej, napojów gazowanych, lodu konsumpcyjnego oraz innych dodatków mających wpływ na smak i aromat.

Dodatkami mogą być świeże owoce, jaja, białko jaj, żółtko, śmietanka, mleko, różne przyprawy i napary, a także woda i cukier. Są też specjalnie produkowane dodatki, jak:

• angostura – ekstrat ziołowo-korzenny o gorzkim smaku i silnym aromacie,
• grenadina – czerwony, sztucznie aromatyzowany syrop z owoców granatu,
• orange bitter – gorzko-słodkawa przyprawa smakowa z pomarańczy.

Wśród składników drinków są takie, które znacząco podnoszą ich wartość energetyczną. Należą do nich: syropy, jaja, żółtka, śmietanka i cukier. Należy pamiętać, że kaloryczny jest również sam alkohol w drinku; 1 gram czystego alkoholu dostarcza 7 kcal energii. Dla porównania podam, że 1 gram cukru to 4 kcal, a 1 gram tłuszczu to 9 kcal energii. Idealny drink alkoholowy niskokaloryczny to taki, który zawiera mało alkoholu i jest wytrawny lub mało słodki. Takie właśnie napoje można znaleźć wśród long drinków. Short drinków ze względu na ich wysoką zawartość alkoholu nie można zakwalifikować do grupy niskoenergetycznych.

Short drinki – napoje mieszane, których pojemność nie przekracza 100 ml. Nie są rozcieńczane mixami (napoje i wody gazowane, soki), w związku z tym ich moc waha się na ogół w granicach 30 – 40 %. Najczęściej podawane są w niskich i szerokich szklanicach zwanych old fashioned.

Long drinki - to kategoria łagodnych napojów mieszanych. Serwuje się je w dużych kielichach lub szklanicach, często z dużą ilością lodu o różnej granulacji, szprycuje wodami musującymi i garniruje różnorodnymi owocami lub w przypadku wytrawnych – warzywami. Objętość porcji long drinka wynosi 100 – 300 ml i więcej. Zawartość alkoholu w tych napojach, z powodu rozcieńczenia różnymi mixami, jest 2-3 -krotnie mniejsza niż w short drinkach i waha się najczęściej w granicach 9 – 15 %.

Miksowanie, mieszanie i przygotowywanie drinków

Przy sporządzaniu drinków stosuje się różne metody pracy. Technika zależy od tego, czy napój jest łatwy czy trudny do wymieszania oraz od użytych w nim składników. Napoje miesza się w:
• szklanicy barmańskiej z łyżeczką barmańską do mieszania – drinki z klarownych, rozcieńczonych i łatwych do wymieszania składników;
• shakerze – drinki trudne do wymieszania;
• blenderze – drinki trudne do wymieszania (zamiast shakera);
• szkle do podawania drinków – tak miesza się łatwo łączące się składniki.

Kolejność czynności

Czynności wykonywane podczas sporządzania drinków powinny przebiegać zawsze w tej samej kolejności:
• przygotować odpowiednie szkło i składniki,
• włożyć lód do sprzętu, w którym będziemy przygotowywać drink,
• odlać wodę powstałą ze stopionego lodu,
• odmierzyć składniki i wlać do lodu,
• w zależności od użytego sprzętu potrząsać, mieszać lub miksować,
• wlać drinka przez sitko do schłodzonego szkła,
• przy long drinkach podać słomkę lub mieszadełko.

Propozycje long drinków alkoholowych niskokalorycznych

APPLE JACK BUCK
50 ml Calvados lub Apple Brandy
15 ml soku cytrynowego
100-150 ml Ginger Ale (imbirowy napój musujący)
Dwa pierwsze składniki shakerować z lodem, przecedzić do szklanicy highballowej (szklanka do long drinków średniej wysokości) do połowy napełnionej lodem, dopełnić zimnym mixem i lekko zamieszać. Dekorować plastrem cytryny.

SUSIE TAYLOR
50 ml White Rum
sok z ½ cytryny
100-150 ml Ginger Ale
Szklanicę collinsową ( szklanka do long drinków wysoka) napełnić lodem, wlać dwa pierwsze składniki, dobrze wymieszać, doszprycerować zimnym Ginger Ale i lekko zamieszać. Garnirować plastrem cytryny.

CUERNAVACA COLLINS
25 ml Tequila Blanco
25 ml Bols Silver Top Dry Gin
25 ml soku z limy
150 ml wody sodowej
Trzy pierwsze składniki shakerować z lodem, przecedzić do szklanicy collinsowej napełnionej do połowy kostkami lodu, dodać zimnej wody sodowej i lekko zamieszać. Dekorować plastrem limy.

HORSES NECK
60 ml Brandy
240 ml Ginger Ale
10 kropli Angostura Bitters
twist ze skórki całej cytryny
Zaczepić dobrze końcówkę twista o brzeg szklanicy collinsowej, pozostały twist skręcić spiralnie wewnątrz szklanicy, dodać 4-5 kostek lodu, wlać Brandy oraz Ginger Ale i na wierzch napoju nalać Angostura Bitters.

BITTER-LEMON BRACER
50 ml Bols Vodka
50 ml soku pomarańczowego
sok z ½ cytryny
150 ml Bitter lemon lub Tonic water
Napełnić szklanicę collinsową kostkami lodu, wlać trzy pierwsze składniki, dopełnić zimnym mixem i zamieszać. Garnirować twistem ze skórki pomarańczowej i cytrynowej.

BUENAS TARDES
40 ml Tequila Reposado
130 ml soku jabłkowego
25 ml soku cytrynowego
Miksować z lodem w szklanicy barmańskiej, przecedzić do szklanicy collinsowej i dopełnić kostkami lodu. Garnirować plastrami cytryny i zieloną maraską.

ORANGE COOLER
100 ml wina białego wytrawnego
100 ml soku pomarańczowego
25 ml soku jabłkowego
Składniki wlać do szklanicy collinsowej, dobrze zamieszać, dopełnić kruszonym lodem i lekko zamieszać. Dekorować twistem z ½ skórki pomarańczy.

BLOODY MARY
90 ml Bols Vodka
180 ml soku pomidorowego
30 ml soku cytrynowego
½ łyżeczki sosu Worcestershire
2-3 krople sosu Tabasco
1 g soli selerowej
1 g soli
Shakerować z lodem i przecedzić do szklanicy collinsowej z 2-3 kostkami lodu. Można garnirować listkami selera lub łodygą selera naciowego.

SALTY DOG
50 ml Bols Vodka
100 ml soku grejpfrutowego
1 łyżeczka soku cytrynowego
¼ łyżeczki soli
Wlać wszystkie składniki do szklanicy highballowej z 3 - 4 kostkami lodu i dobrze zamieszać.

CHERRY RUM COLA
40 ml Dark Jamaica Rum
20 ml Bols Cherry Brandy
1 łyżeczka soku cytrynowego
200 ml Coca-Cola
Trzy pierwsze składniki wlać do szklanicy collinsowej napełnionej do ¾ kostkami lodu, dobrze zamieszać i doszprycować zimną colą. Dekorować plastrem cytryny.


Receptury na drinki to standardowe napoje mieszane rekomendowane przez IBA (Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów) zaczerpnięte z „Vademecum barmana” Z. Nowickiego.

Opracowanie: Maria Jagiełło - dietetyk Łódź
www.jadlospisy.pl

program„Uwaga! Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. W swojej przeglądarce możesz ustawić poziom ochrony przed plikami cookies, aż do ich całkowitego blokowania. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza zgodę na zamieszczanie plików cookies w komputerze użytkownika.”