Maria Jagiełło - dietetyk
Analiza składu ciała

Analiza składu ciała – Bioimpedancja Elektryczna
Podczas pierwszej wizyty w Poradni Dietetycznej Jadłospisy.pl oraz podczas każdej wizyty kontrolnej wykonywana jest analiza składu ciała metodą bioimpedancji elektrycznej przy wykorzystaniu analizatora Tanita.
Bezpieczne sygnały elektryczne o niskim natężeniu są przesyłane przez ciało za pomocą elektrod znajdujących się na platformie pomiarowej. Ułatwia to przesyłanie sygnału przez płyny znajdujące się w mięśniach i innych tkankach, ale napotyka opór w tkance tłuszczowej, ponieważ zawiera ona niewiele płynów. Ten opór jest nazywany impedancją. Odczyty impedancji są następnie wprowadzane do medycznie zbadanych formuł matematycznych, aby obliczyć skład ciała.
Stąd właśnie podczas pomiaru składu ciała możemy odczytać z dokładnością do 0,1 kg następujące parametry:
· Procentowa ilość tkanki tłuszczowej - % tkanki tłuszczowej w stosunku do wagi ciała;
· Masa tkanki tłuszczowej – ilość w kg tkanki tłuszczowej;
· Wisceralna tkanka tłuszczowa – poziom tłuszczu w jamie brzusznej 1-59;
· Masa ciała w kg;
· Masa tkanki beztłuszczowej w kg – masa ciała bez tkanki tłuszczowej;
· Procentowa zawartość mięśni - % masy mięśniowej wraz z zawartą w niej wodą w stosunku do wagi ciała;
· Masa mięśni wraz z zawartą w nich wodą w kg;
· Masa tkanki kostnej w kg – ilość w kg składników mineralnych znajdujących się w kościach;
· Procentowa zawartość wody - % zawartość wszystkich płynów znajdujących się w organizmie w stosunku do masy ciała;
· Zawartość wody w kg – masa wszystkich płynów w kg w organizmie;
· Wiek metaboliczny – przedstawia dla jakiego wieku Twój metabolizm jest odpowiedni;
· Podstawowa przemiana materii w kcal – to minimalny poziom energii, którą potrzebuje Twój organizm do prawidłowego funkcjonowania podczas spoczynku i na czczo;
· Całkowita przemiana materii w kcal – to ilość energii, którą organizm potrzebuje na utrzymanie aktualnej masy ciała.
Te wszystkie składniki masy ciała są pomocne przy diagnozowaniu pacjenta na 1. wizycie oraz niezbędne przy analizie efektów odchudzania przy wizytach kontrolnych. Dzięki nim na bieżąco monitorujemy, czy podczas odchudzania spalamy tylko tkankę tłuszczową a nie mięśnie lub pozbywamy się wody z organizmu. Monitoring tych parametrów upewnia dietetyka oraz pacjenta, że dieta jest prawidłowo zbilansowana.
Maria Jagiełło – dietetyk Warszawa, dietetyk Łódź