Maria Jagiełło - dietetyk
Chleb wiejski

Chleb wiejski
· Mąka razowa pszenna – 400g
· Mąka razowa żytnia – 200g
· Mąka pszenna typ 650-800 – 150g
· Woda – 400g
· Maślanka – 120g
· Drożdże – 30g
· Sól – 15-20g
· Różne ziarna (seazm, słonecznik, dynia, czarnuszka, siemię lniane) – ½ szkl
1. Ciepłą wodę wymieszaj z pokruszonymi drożdżami
2. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wyrób ciasto (rękoma ok. 15 min, robotem do gęstego ciasta ok. 5 min, thermomixem na interwale 3 min.)
3. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia (powiększenie objętości o 50%)
4. Następnie znów je wymieszaj, wyłóż na posypaną mąką deskę i uformuj dowolny kształt bochenka i połóż na blasze wyłożonej pergaminem lub włóż do wąskiej długiej blachy wyłożonej pergaminem
5. Odstaw na 10-15 min do ponownego wyrośnięcia, a w tym czasie nagrzej piekarnik do 200st
6. Przed włożeniem do piekarnika na wierzchu posmaruj ciasto wodą za pomocą pędzelka
7. Wstaw chleb do nagrzanego piekarnika i piecz 60 min
8. Po wyjęciu z pieca wyjmij chleb z formy i odstaw na desce do całkowitego ostygnięcia (2-3 h)
9. Nadmiar chleba możesz zamrozić w szczelnej torebce foliowej.