Maria Jagiełło - dietetyk
Cielęcina duszona - gulasz cielęcy

Przepis na 1kg potrawy
cielęcina łopatka - 0,5 kg
marchew - 150g
seler - 150g
por - 150g
pieczarki brunatne (portobollo) - 200g
śliwki suszone/śliwki z nalewki - 50g
kapary konserwowe - 1 łyżka
masło - 50g
wino białe wytrawne - 100g
sól, tymianek, cynamon
cielęcinę pokrój w kostkę 2cmx2cm
marchew pokrój w plastry (vichy)
seler pokrój w kwadraty (paysane)
pora pokrój w półpierścienie
pieczarki pokrój w ćwierćplastry
w rondlu rozgrzej masło i dodaj cielęcinę, podsmaż ją na złoto
cielęcinę przypraw solą, tymiankiem i cynamonem, a następnie podlej winem i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 min
po 30 min dodaj pokrojone warzywa, pieczarki, śliwki i kapary i całość duś jeszcze 30 min
gulasz przypraw ostatecznie do smaku