Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Cielęcina duszona - gulasz cielęcy



Przepis na 1kg potrawy

  • cielęcina łopatka - 0,5 kg

  • marchew - 150g

  • seler - 150g

  • por - 150g

  • pieczarki brunatne (portobollo) - 200g

  • śliwki suszone/śliwki z nalewki - 50g

  • kapary konserwowe - 1 łyżka

  • masło - 50g

  • wino białe wytrawne - 100g

  • sól, tymianek, cynamon

  1. cielęcinę pokrój w kostkę 2cmx2cm

  2. marchew pokrój w plastry (vichy)

  3. seler pokrój w kwadraty (paysane)

  4. pora pokrój w półpierścienie

  5. pieczarki pokrój w ćwierćplastry

  6. w rondlu rozgrzej masło i dodaj cielęcinę, podsmaż ją na złoto

  7. cielęcinę przypraw solą, tymiankiem i cynamonem, a następnie podlej winem i duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 min

  8. po 30 min dodaj pokrojone warzywa, pieczarki, śliwki i kapary i całość duś jeszcze 30 min

  9. gulasz przypraw ostatecznie do smaku