Maria Jagiełło - dietetyk
Cukinia faszerowana mięsem

Cukinia faszerowana mięsem
Przepis na 1 kg potrawy
· Cukinia wydrążona z nasion– 600g
· Mięso mielone z szynki – 350g
· Woda – 50g
· Cebula – 50g
· Sól, pieprz mielony, zioła prowansalskie
· Oliwa – 10g
1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do mięsa mielonego
2. Cukinię przekrój wzdłuż na pół i wydrąż komorę nasienną łyżką
3. Mięso mielone przypraw do smaku i wyrabiaj dokładnie z wodą
4. Połówki cukinii wydrążone z nasion lekko posól i posyp ziołami prowansalskimi i napełnij farszem mięsnym
5. Cukinię włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą
6. Cukinię włóż do nagrzanego piekarnika 220st i piecz 30 min