Maria Jagiełło - dietetyk
Dieta indywidualna

Dieta indywidualna
Dieta indywidualna – co to jest?
Dieta indywidualna to jedyny i najprostszy sposób na skuteczne odchudzanie bez efektu jo-jo. Opracowuje się ją po wykonaniu pomiarów antropometrycznych i analizie składu ciała, dokładnej analizie dotychczasowego sposobu żywienia oraz uwzględnieniu aktualnego stanu zdrowia.
Dzięki temu dieta indywidualna uwzględnia wszystkie potrzeby organizmu: energetyczne, pokarmowe, dietetyczne oraz jest dopasowana do upodobań pacjenta, jego rytmu dnia, możliwości finansowych i umiejętności kulinarnych. To wszystko składa się na łatwość stosowania idealnie dopasowanej diety oraz jej niewiarygodną skuteczność.
Na diecie indywidualnej dobrze zbilansowanej pod względem kalorycznym nie odczuwa się głodu podczas odchudzania, co jest bezcenne przy pozbywaniu się zbędnych kilogramów. Odchudzanie to często proces trwający od kilku do kilkunastu miesięcy, więc komfort nieodczuwania głodu jest najlepszym motywatorem stosowania diety odchudzającej. Poza tym wyniki korzystania z diety indywidualnej są zaskakujące pacjentów i wprowadzające ich w euforię – „Oto nareszcie jem do syta i chudnę, a przy tym mam świetne samopoczucie”.
Spadki wagi u osób z nadwagą (BMI 25-29) kształtują się na poziomie 2-4 kg/miesiąc, a u osób z otyłością to wynik co najmniej 4kg/miesiąc. Im większa otyłość, tym ubytki wagi większe – z BMI >35 obserwuje się spalanie tłuszczu na poziomie powyżej 6-7 kg miesięcznie, a przy otyłości olbrzymiej – ok. 10kg/miesiąc.
Ważne, że podczas odchudzania traci się tylko tłuszcz, a nie wodę i mięśnie. To właśnie kontrolowanie poszczególnych parametrów w składzie ciała (ilość tłuszczu, wody, mięśni) na wizytach kontrolnych jest wyznacznikiem prawidłowego odchudzania. Na wizytach kontrolnych koryguje się kaloryczność diety oraz uwzględnia się uwagi pacjenta związane z dietą. Dlatego oprócz wykonania pomiarów antropometrycznych, analizy składu ciała, ważne jest też wsłuchanie się w odczucia osoby odchudzającej się.
Dieta indywidualna opracowywana jest na 1-4 tygodnie, w zależności od życzenia pacjenta. Optymalna długość jadłospisu w odchudzaniu to 2 tygodnie, a po tym czasie dietę się powtarza. Takie postępowanie ostatecznie wykształca nawyki tak, aby samodzielnie pilnować się w diecie odchudzającej. Dietetyk daje również dostęp do ogromnej liczby przepisów na potrawy dietetyczne, aby pacjent mógł sobie sam z czasem wymieniać i dobierać potrawy w diecie.
Dietetyk bardzo pomaga w odchudzaniu, ale ostatecznie pacjent musi się usamodzielnić, aby w przyszłości nie popełniał starych błędów. Dobry dietetyk jest równocześnie nauczycielem, który uczy mądrych wyborów i kształtuje nawyki żywieniowe pozwalające ostatecznie radzić sobie samemu. Dobry dietetyk nie uzależnia od siebie! Po osiągnięciu wyznaczonego celu pacjent równocześnie musi umieć sam dbać o to, aby nie przybierać na wadze.
Tekst: Maria Jagiełło – dietetyk Warszawa, dietetyk Łódź