Maria Jagiełło - dietetyk
Dieta PALEO

Dieta PALEO
Dieta PALEO to w ostatnich latach jeden z najmodniejszych sposobów żywienia. Traktowana mało poważnie przez większość naukowców, ma bardzo dużo zwolenników, którzy stosując ją, zmienili całkowicie swoje samopoczucie i często pozbyli się wielu problemów zdrowotnych (zachęcam do lektury WWW.paleosmak.pl ). Jako praktykujący dietetyk nie mogę przejść obojętnie obok zaleceń tej diety, ponieważ wiele razy u swoich opornych na odchudzanie pacjentów stosowałam dietę bez węglowodanów skrobiowych i słodkich, ale z dopuszczeniem owoców. Dawała ona zauważalne efekty, nie była trudna w stosowaniu i przede wszystkim chroniła przed uczuciem głodu.
Czym charakteryzuje się dieta PALEO? To sposób żywienia wykluczający produkty zbożowe (dopuszcza niewielkie spożycie zbóż rzekomych: amarantusa, ryżu, komosy ryżowej), cukier, słodycze, syrop glukozowy i fruktozowy oraz rafinowane oleje. Dieta sugeruje również ograniczenie spożycia nabiału (dopuszcza mleko surowe - prosto od ssaków, napoje fermentowane, sery dojrzewające) oraz warzyw strączkowych suchych. Dieta PALEO nie wprowadza ograniczeń ilościowych, a tylko jakościowe. Tak więc to organizm decyduje, ile zjadasz. Ważne, aby zachować strukturę spożycia, którą najlepiej przedstawia piramida żywieniowa paleo.

Jak widać wykluczenia związane są z produktami zawierającymi gluten oraz skrobię i cukry słodkie wyprodukowane przez człowieka. Produkty spożywcze wysokoprzetworzone z długim okresem przydatności do spożycia, nafaszerowane dodatkami do żywności, nie mogą służyć zdrowiu. Wręcz przeciwnie, są odpowiedzialne za plagę chorób cywilizacyjnych. Dieta PALEO stosowana w 100% to również zmiana stylu życia na zgodny z naturą i eliminujący przemysłową chemię gospodarczą i kosmetyczną z naszego życia.
W świetle dzisiejszych standardów leczenia dietetycznego, dieta, która nie ogranicza spożycia produktów białkowych i tłuszczu może być kontrowersyjna. Jeszcze bardziej radykalna i równocześnie trudna w stosowaniu jest dieta ketogeniczna, którą jednak wprowadza się do leczenia wielu chorób. Dieta PALEO to szansa dla tych, którzy nie potrafią lub nie mogą schudnąć na diecie ograniczającej kalorie oraz dla osób z cukrzycą, chorobami tarczycy, chorobami skóry i innymi, które opisywane są na forach paleo. Kiedy medycyna i dietetyka konwencjonalna nie przynoszą wyczekiwanych rezultatów, szukanie sposobów niekonwencjonalnych to szansa na normalne życie.
Tekst: Maria Jagiełło – dietetyk Warszawa, dietetyk Łódź