Maria Jagiełło - dietetyk
Dieta przeciwnowotworowa

Dieta w profilaktyce nowotworów – zalecenia:
1. Przeczytać książki:
· „Antyrak, nowy styl życia” autor: David Servan-Schreiber,
· „W dżungli zdrowia”, „Największe kłamstwa naszej cywilizacji”, „Największe skarby naszej cywilizacji” autor: Beata Pawlikowska
2. Co hamuje, a co pobudza komórki immunologiczne?
Hamuje
Tradycyjna kuchnia europejska
Tłumione emocje
Depresja i zgorzknienie
Osamotnienie społeczne
Nie bycie sobą
Siedzący tryb życia
Pobudza
Kuchnia śródziemnomorska, indyjska, azjatycka
Emocje, którym dajemy wyraz
Akceptacja i pogoda ducha
Wsparcie ze strony otoczenia
Akceptacja siebie, swoich zalet i przeszłości
Regularna aktywność fizyczna
3. Główne czynniki stanów zapalnych
Czynniki negatywne
Tradycyjna kuchnia europejska
Depresja i poczucie bezradności
Mniej niż 20 minut aktywności fizycznej dziennie
Palenie papierosów, skażenie środowiska, szkodliwe środki chemiczne używane w domu
Czynniki ochronne
Kuchnia śródziemnomorska, indyjska, azjatycka
Bycie panem swojego losu, dystans, pogoda ducha
30 minut marszu 6 razy w tygodniu
Czyste środowisko naturalne
4. Zmiany w codziennym życiu
· Jeść żywność ekologiczną lub zdrową żywność (mięso, sery, mleko, jaja)
· Ograniczyć spożycie cukru, mąki pszennej , kwasów omega – 6 (olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, krokoszowy, margaryny, tłuszcze zwierzęce)
· Zwiększyć spożycie kwasów omega – 3 (olej lniany, ryby i owoce morza, orzechy, awokado)
· Zwiększyć spożycie pokarmów o działaniu antynowotworowym (kurkuma, zielona herbata, soja, owoce, warzywa)
· Używać filtrów do wody lub używać wodę mineralną lub źródlaną
· Codziennie poświęcać 20-30 minut na sport
· Codziennie przebywać na słońcu 20-30 minut
· Korzystać z metod wyciszenia organizmu (np. joga)
· Uporać się ze złą przeszłością
· Nauczyć się odbierać własne emocje i pozwolić, aby wygasły, nie drążyć ich
· Znaleźć osobę, z którą można dzielić się emocjami
5. Półmisek antyrakowy
· Warzywa i owoce
· Soczewica, groch, fasola
· Curry, kurkuma, pieprz czarny, czosnek
· Olej lniany, oliwa z oliwek
· Pieczywo ciemne wieloziarniste
· Ryby morskie, szczupak, pstrąg, karp, jaja i mięso ekologiczne
6. Zamienniki produktów
Należy wyeliminować z diety
Cukier biały, brązowy, miód
Mąka pszenna, białe pieczywo, makaron zbyt długo gotowany, ryż biały oczyszczony, płatki pszenne, chałka, płatki śniadaniowe z dodatkiem cukru
Ziemniaki, płatki kukurydziane, ryż dmuchany
Owoce w syropie, konfitury, dżemy, owoce gotowane w cukrze
Napoje słodzone: soki owocowe, napoje gazowane, alkohol poza posiłkami
Należy wybierać w codziennym żywieniu
Syrop z agawy, stewia, gorzka czekolada
Pieczywo ciemne, z różnymi ziarnami, pieczywo żytnie na zakwasie, ryż basmati lub niełuskany, makarony ciemne al. dente, jęczmień, proso, gryka
Soja, soczewica, groch, fasola, płatki owsiane,
Surowe owoce, zwłaszcza jagody, wiśnie, maliny, borówki, orzechy
Woda z cytryną, pomarańczą lub z tymiankiem, szałwią, herbata zielona, wino czerwone codziennie do posiłku
7. Żywność antynowotworowa
· Ryby i skorupiaki, zwłaszcza łosoś atlantycki, małe makrele, sardynki, sardynki w oliwie, węgorz, tran
· Mięso, jaja i drób ekologiczne
· Soczewica, groszek, fasola, ciecierzyca, fasola czerwona
· Pieczywo ciemne, z ziarnami, na zakwasie
· Nasiona lnu, nasiona sezamu, nasiona chia,
· Warzywa: brukselka, kapusta pekińska, brokuły, kalafior, rukola, marchew, dynia, pomidory, buraki, szpinak, pietruszka, seler, czosnek, cebula, por, szczypiorek,
· Pieczarka brunatna, boczniak
· Kurkuma zmieszana z pieprzem i oliwą, curry, mięta, tymianek, majeranek, oregano, bazylia, rozmaryn, cynamon, imbir
· Olej lniany, oliwa z oliwek, tran
· Probiotyki: jogurty, kefiry, kapusta kiszona
· Prebiotyki: czosnek, cebula, pomidor, szparagi, produkty ciemne zbożowe
· Owoce: truskawki, maliny, czarne jagody, borówki, wiśnie, pomarańcze, mandarynki, cytryny, grejpfruty, morele, sok z granatów
· Owoce suche: orzechy włoskie i laskowe, migdały, orzeszki ziemne nie solone
· Napoje: wino czerwone (1 kieliszek dziennie), woda mineralna lub źródlana, woda z cytryną, herbata zielona, esencja z korzenia imbiru
8. Dieta dr Budwig
Podstawa diety: Pasta z oleju lnianego i chudego twarogu (100g twarogu zmiksowane z 3 łyżkami oleju lnianego przez 5 minut). Dietę powinno się stosować 1-3 miesiące
Tekst: Maria Jagiełło – dietetyk Łódź, dietetyk Warszawa