top of page

Żyj zdrowo - to proste

  • Zdjęcie autoraMaria Jagiełło - dietetyk

Dieta przeciwnowotworowa



Dieta w profilaktyce nowotworów – zalecenia:

1. Przeczytać książki:

· „Antyrak, nowy styl życia” autor: David Servan-Schreiber,

· „W dżungli zdrowia”, „Największe kłamstwa naszej cywilizacji”, „Największe skarby naszej cywilizacji” autor: Beata Pawlikowska

2. Co hamuje, a co pobudza komórki immunologiczne?

Hamuje

Tradycyjna kuchnia europejska

Tłumione emocje

Depresja i zgorzknienie

Osamotnienie społeczne

Nie bycie sobą

Siedzący tryb życia

Pobudza

Kuchnia śródziemnomorska, indyjska, azjatycka

Emocje, którym dajemy wyraz

Akceptacja i pogoda ducha

Wsparcie ze strony otoczenia

Akceptacja siebie, swoich zalet i przeszłości

Regularna aktywność fizyczna


3. Główne czynniki stanów zapalnych

Czynniki negatywne

Tradycyjna kuchnia europejska

Depresja i poczucie bezradności

Mniej niż 20 minut aktywności fizycznej dziennie

Palenie papierosów, skażenie środowiska, szkodliwe środki chemiczne używane w domu

Czynniki ochronne

Kuchnia śródziemnomorska, indyjska, azjatycka

Bycie panem swojego losu, dystans, pogoda ducha

30 minut marszu 6 razy w tygodniu

Czyste środowisko naturalne


4. Zmiany w codziennym życiu

· Jeść żywność ekologiczną lub zdrową żywność (mięso, sery, mleko, jaja)

· Ograniczyć spożycie cukru, mąki pszennej , kwasów omega – 6 (olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, krokoszowy, margaryny, tłuszcze zwierzęce)

· Zwiększyć spożycie kwasów omega – 3 (olej lniany, ryby i owoce morza, orzechy, awokado)

· Zwiększyć spożycie pokarmów o działaniu antynowotworowym (kurkuma, zielona herbata, soja, owoce, warzywa)

· Używać filtrów do wody lub używać wodę mineralną lub źródlaną

· Codziennie poświęcać 20-30 minut na sport

· Codziennie przebywać na słońcu 20-30 minut

· Korzystać z metod wyciszenia organizmu (np. joga)

· Uporać się ze złą przeszłością

· Nauczyć się odbierać własne emocje i pozwolić, aby wygasły, nie drążyć ich

· Znaleźć osobę, z którą można dzielić się emocjami


5. Półmisek antyrakowy

· Warzywa i owoce

· Soczewica, groch, fasola

· Curry, kurkuma, pieprz czarny, czosnek

· Olej lniany, oliwa z oliwek

· Pieczywo ciemne wieloziarniste

· Ryby morskie, szczupak, pstrąg, karp, jaja i mięso ekologiczne

6. Zamienniki produktów

Należy wyeliminować z diety

Cukier biały, brązowy, miód

Mąka pszenna, białe pieczywo, makaron zbyt długo gotowany, ryż biały oczyszczony, płatki pszenne, chałka, płatki śniadaniowe z dodatkiem cukru

Ziemniaki, płatki kukurydziane, ryż dmuchany

Owoce w syropie, konfitury, dżemy, owoce gotowane w cukrze

Napoje słodzone: soki owocowe, napoje gazowane, alkohol poza posiłkami

Należy wybierać w codziennym żywieniu

Syrop z agawy, stewia, gorzka czekolada

Pieczywo ciemne, z różnymi ziarnami, pieczywo żytnie na zakwasie, ryż basmati lub niełuskany, makarony ciemne al. dente, jęczmień, proso, gryka

Soja, soczewica, groch, fasola, płatki owsiane,

Surowe owoce, zwłaszcza jagody, wiśnie, maliny, borówki, orzechy

Woda z cytryną, pomarańczą lub z tymiankiem, szałwią, herbata zielona, wino czerwone codziennie do posiłku


7. Żywność antynowotworowa

· Ryby i skorupiaki, zwłaszcza łosoś atlantycki, małe makrele, sardynki, sardynki w oliwie, węgorz, tran

· Mięso, jaja i drób ekologiczne

· Soczewica, groszek, fasola, ciecierzyca, fasola czerwona

· Pieczywo ciemne, z ziarnami, na zakwasie

· Nasiona lnu, nasiona sezamu, nasiona chia,

· Warzywa: brukselka, kapusta pekińska, brokuły, kalafior, rukola, marchew, dynia, pomidory, buraki, szpinak, pietruszka, seler, czosnek, cebula, por, szczypiorek,

· Pieczarka brunatna, boczniak

· Kurkuma zmieszana z pieprzem i oliwą, curry, mięta, tymianek, majeranek, oregano, bazylia, rozmaryn, cynamon, imbir

· Olej lniany, oliwa z oliwek, tran

· Probiotyki: jogurty, kefiry, kapusta kiszona

· Prebiotyki: czosnek, cebula, pomidor, szparagi, produkty ciemne zbożowe

· Owoce: truskawki, maliny, czarne jagody, borówki, wiśnie, pomarańcze, mandarynki, cytryny, grejpfruty, morele, sok z granatów

· Owoce suche: orzechy włoskie i laskowe, migdały, orzeszki ziemne nie solone

· Napoje: wino czerwone (1 kieliszek dziennie), woda mineralna lub źródlana, woda z cytryną, herbata zielona, esencja z korzenia imbiru


8. Dieta dr Budwig

Podstawa diety: Pasta z oleju lnianego i chudego twarogu (100g twarogu zmiksowane z 3 łyżkami oleju lnianego przez 5 minut). Dietę powinno się stosować 1-3 miesiące


Tekst: Maria Jagiełło – dietetyk Łódź, dietetyk Warszawa

bottom of page