Maria Jagiełło - dietetyk
Dietetyczny bigos

Dietetyczny bigos – 1 kg potrawy
· kapusta kiszona - 0,5 kg
· kapusta biała - 0,5 kg
· grzyby suszone - 2 dag
· cebula - 1 duża
· śliwki suszone - 10 dag
· olej rzepakowy - 2 łyżki
· majeranek, kminek mielony, pieprz ziołowy, liść laurowy, cukier
1. Kapustę kiszoną zalej 1 szkl. wody i gotuj na małym ogniu z przyprawami do miękkości
2. Grzyby suszone namocz w zimnej wodzie przez 0,5 godziny, a potem ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły
3. Śliwki suszone pokrój w paski i dodaj do kapusty kiszonej
4. Kapustę białą poszatkuj, zalej 1 szkl. wody i gotuj z przyprawami aż będzie al dente
5. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju i dodaj do kapusty białej
6. Ugotowane grzyby pokrój w paski i dodaj do ugotowanej kapusty kiszonej razem z 1 szklanką wywaru, w którym się gotowały
7. Wszystkie składniki połącz w jednym garnku, dokładnie wymieszaj i gotuj jeszcze ok. 10 minut