Maria Jagiełło - dietetyk
Dietetyk niezbędny w odchudzaniu

Dietetyk niezbędny w odchudzaniu
Odchudzanie bez głodu i efektu jo-jo
Dla osób z nadwagą lub otyłych odchudzanie z dietetykiem to optymalny sposób na pozbycie się zbędnych kilogramów. Doświadczony dietetyk obejmie profesjonalną opieką dietetyczną swoich pacjentów i pomoże im osiągnąć upragniony cel. Zaproponuje racjonalne i bezpieczne dla zdrowia odchudzanie poprzez skorzystanie ze zbilansowanej diety ubogoenergetycznej (odchudzającej). Dodatkowo dla osób z różnymi towarzyszącymi problemami zdrowotnymi dobierze tzw. dietę zespoloną, czyli dietę uwzględniającą wszystkie potrzeby zdrowotne i żywieniowe pacjenta.
Zalety opieki dietetycznej podczas odchudzania:
spadek masy ciała średnio w tempie 2 – 4 kg/miesiąc (u osób z BMI>40 nawet 10 kg);
chudnięcie na stałe bez efektu jojo;
nie odczuwanie głodu w trakcie stosowania diety;
korzystanie z indywidualnych jadłospisów uwzględniających upodobania pacjenta;
kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych;
odkrycie tajemnic szczupłej sylwetki;
kontrola efektów odchudzania;
motywacja i wsparcie w krytycznych momentach.
I wizyta u doświadczonego dietetyka obejmuj
wywiad żywieniowy, który pozwoli ustalić przyczynę nadwagi lub otyłości;
pomiar BMI i WHR i omówienie wyników;
pomiar zawartości tłuszczu, mięśni, wody, masy kostnej w organizmie i omówienie wyników;
wskazanie błędów żywieniowych;ustalenie czynników ryzyka;
wskazówki do zmian w codziennym menu;
zaproponowanie zbilansowanej diety odchudzającej lub tzw. diety zespolonej;
wykaz produktów i potraw dozwolonych i zabronionych w diecie odchudzającej;
wykaz zaleceń i ograniczeń podczas stosowania diety;
schemat żywienia w diecie odchudzającej;
stała możliwość konsultacji mailowych lub telefonicznych;
możliwość zamówienia diety indywidualnej uwzględniającej potrzeby żywieniowe pacjenta, rytm dnia, przyzwyczajenia, itp.
Najskuteczniejsza strategia leczenia dietetycznego otyłości zakłada częste, indywidualne kontakty z pacjentem, zwłaszcza przez pierwsze 3-12 miesięcy terapii w zależności, czy mamy do czynienia z nadwagą, czy otyłością. Optymalne są spotkania 1 raz w miesiącu, aby na bieżąco monitorować, reagować i wspierać pacjenta w redukcji i utrzymaniu masy ciała. Podczas odchudzania zalecane są zatem comiesięczne wizyty kontrolne, które dodatkowo podtrzymują motywację do wprowadzenia dalszych zmian w sposobie żywienia.
Wizyta kontrolna:
kontrola efektów odchudzania – pomiary antropometryczne oraz BMI i WHR;
analiza codziennego menu;
wskazanie ewentualnych błędów żywieniowych i ich korekta;
propozycja diety na kolejny etap odchudzania;
odpowiedzi na nurtujące pacjenta pytania.
Po osiągnięciu satysfakcjonującej masy ciała pacjent powinien skorzystać z wizyty u dietetyka, aby dowiedzieć się, jak ustabilizować i utrwalić wagę, aby po zakończeniu diety nie pojawił się efekt jo-jo.
Ostatnia wizyta – stabilizująca i utrwalająca wagę:
pomiary antropometryczne oraz BMI i WHR;
zalecenia dotyczące racjonalnego żywienia;
wykaz produktów i potraw zalecanych i przeciwwskazanych w racjonalnym żywieniu;
możliwość zamówienia diety indywidualnej w racjonalnym żywieniu.
Maria Jagiełło – dietetyk Warszawa, dietetyk Łódź