Maria Jagiełło - dietetyk
Erytrytol - najzdrowszy naturalny słodzik

Erytrytol – bardzo zdrowy naturalny słodzik
Erytrytol/erytrol to bardzo zdrowy naturalny słodzik. Należy do grupy alkoholi cukrowych, które nie podnoszą poziomu glukozy we krwi. Erytrytol w naturze występuje w pyłkach kwiatów, gruszkach, melonach, winogronach, grzybach kapeluszowych, owocach morza, winie, porostach i algach morskich. Jednak erytrytol dostępny w sklepach nie jest pozyskiwany z tych produktów. Słodzik ten najczęściej jest syntetyzowany przez drożdże Yarrowia lipolytica Wratislavia z gliceryny odpadowej lub z glukozy dzięki drożdżom: Candida magnoliae lub Torula.
Właściwości erytrolu:
Indeks glikemiczny wynosi 0 – to świetny zamiennik cukru dla cukrzyków;
Nie podnosi we krwi poziomu glukozy i insuliny;
Jest superniskokaloryczny – 1g erytrolu dostarcza ok. 0,2 kcal energii;
Jest smaczny, nie pozostawia obcych posmaków, wywołuje przyjemne uczucie chłodu w ustach;
Jego słodkość jest zbliżona do sacharozy – ok. 60-70%;
Można go używać do słodzenia napojów, ale również do ciast i deserów;
Erytrtol jest dodatkiem do żywności o nr E968 i można go spotkać w wielu produktach spożywczych (lody, galaretki, dżemy, owoce kandyzowane, gumy do żucia, itp.;
Erytrtol, w przeciwieństwie do cukru i innych słodzików nie jest metabolizowany przez organizm i jest z niego wydalany w niezmienionej formie wraz z moczem;
Ogranicza rozwój próchnicy zębów – ma zdolność hamowania fermentacji niektórych cukrów przez bakterie w jamie ustnej;
Erytrol jest przeciwutleniaczem – łączy się z wolnymi rodnikami i chroni w ten sposób organizm przed ich działaniem;
WHO w specjalnym oświadczeniu uznała, że erytrtol jest całkowicie bezpieczny dla organizmu, nawet spożywany w dużych ilościach.
Jedyną wadą erytrolu jest jego cena – to najdroższy zamiennik cukru, ale równocześnie najbezpieczniejszy i najzdrowszy. Dla osób z otyłością, cukrzycą i uzależnionych od smaku słodkiego to najlepszy cukier.
Tekst: Maria Jagiełło – dietetyk Warszawa, dietetyk Łódź