top of page

Żyj zdrowo - to proste

  • Maria Jagiełło - dietetyk

Fasolka po bretońsku



Przepis na 1 kg potrawy:

  • fasola Jaś sucha - 100g/ fasola z puszki - 300g

  • mięso z łopatki - 400g

  • cebula - 200g

  • czosnek - 3 ząbki

  • pomidory pelati/sok pomidorowy - 250g

  • oliwa extra virgin - 3 łyżki

  • sól, cząber, papryka słodka, papryka ostra

  1. suchą fasolę zalej wrzącą wodą (3 x więcej wody niż fasoli) i odstaw do ostudzenia na ok 2h

  2. z namoczonej fasoli odlej wodę, zalej ją świeżą wrzącą wodą i gotuj powoli pod przykryciem ok 1-1,5 godz, soląc dopiero pod koniec gotowania

  3. mięso pokrój w kostkę 2 cmx2 cm

  4. w rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy i przesmaż pokrojone mięso

  5. do mięsa dodaj sok pomidorowy, sól i przyprawy do smaku i duś pod przykryciem ok 1 godz na wolnym ogniu

  6. cebulę pokrój w półplastry i zeszklij na patelni na 1 łyżce oliwy

  7. kiedy mięso jest miękkie dodaj przesmażoną cebulę, ugotowaną fasolę (lub z puszki), posiekany drobno czosnek i duś razem ok 5 min

bottom of page