Maria Jagiełło - dietetyk
Fasolka po bretońsku

Przepis na 1 kg potrawy:
fasola Jaś sucha - 100g/ fasola z puszki - 300g
mięso z łopatki - 400g
cebula - 200g
czosnek - 3 ząbki
pomidory pelati/sok pomidorowy - 250g
oliwa extra virgin - 3 łyżki
sól, cząber, papryka słodka, papryka ostra
suchą fasolę zalej wrzącą wodą (3 x więcej wody niż fasoli) i odstaw do ostudzenia na ok 2h
z namoczonej fasoli odlej wodę, zalej ją świeżą wrzącą wodą i gotuj powoli pod przykryciem ok 1-1,5 godz, soląc dopiero pod koniec gotowania
mięso pokrój w kostkę 2 cmx2 cm
w rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy i przesmaż pokrojone mięso
do mięsa dodaj sok pomidorowy, sól i przyprawy do smaku i duś pod przykryciem ok 1 godz na wolnym ogniu
cebulę pokrój w półplastry i zeszklij na patelni na 1 łyżce oliwy
kiedy mięso jest miękkie dodaj przesmażoną cebulę, ugotowaną fasolę (lub z puszki), posiekany drobno czosnek i duś razem ok 5 min